Tiszaladányi Jeremiád gulág-oratórium

  • Főoldal
  • Tiszaladányi Jeremiád gulág-oratórium
19 okt

Megrendítő színdarabbal hajt főt a gulágokba hurcoltak emléke előtt a Károli Egyetem Tantóképző Főiskolai Kar Karácsony Sándor Színpada a Holokauszt Emlékközpontban október 29-én.

A Tiszaladányi jeremiád című gulág-oratóriumot Debreczeni Tibor Radnóti-díjas rendező, főiskolai tanár rendezte, s a színdarab szövegkönyvét is ő szerkesztette Dobozi Eszter „Csak a napnyugtát níztük” című dokumentumkötetéből és ószövetségi szövegekből.

A dokumentum-oratórium a Tiszaladány községből elhurcolt tizenéves lányok és fiúk kálváriáját idézi meg: hogyan gyűjtötték be őket a szovjet katonák 1944 telén, és hogyan vitték őket Dombaszba az ukrajnai szénbányákba, malenkij robotra marhavagonokba zárva.

Dobozi Eszter József Attila–díjas költőnek még 1989-ben sikerült a visszatértek közül néhány idős asszonyt megszólaltatni, az ő emlékezéseikből állította össze a „Csak a napnyugtát níztük” dokumentumkötetet. A mű alapján készült oratórium első bemutatója 1990-ben volt, s utána tíz éven át – három szereposztásban – százötvennél is többször léptek fel a főiskolások a Kárpát-medence különböző településein.

A mostani előadás különlegessége, hogy a Jeremiád szereplői, az egykori főiskolások, ma már az oszág különböző helyein dolgozó pedagógusok, akik úgy döntöttek, hogy tanár-rendezőjükkel felújítják a drámát.

Szereplők: Bálint Márta. Bényei Erzsébet, Bíró Anikó, Bölcsföldiné, Türk Emese, Csomos Katalin, Fekete Erzsébet, Fésűs Judit, Hézser Katalin, Jenei László, Kovács Borbála, Németh Judit, Pintér Péter, Sándor Zsombor.