Amiről a tárgyak, fotók, filmek mesélnek – MÚZÉJ 2013

  • Főoldal
  • Amiről a tárgyak, fotók, filmek mesélnek – MÚZÉJ 2013

A 100 éve született Robert Capa nyolc kiállított eredeti képe kapcsán beszélgetünk 17 órától a legendás fotós életéről, egy haditudósító hétköznapjairól. Ezt követően 18 órától egy záró tárlatvezetéssel búcsúzunk az Emlék-képek időszaki kiállítástól. Majd 19 órától Réz Andrással elmélkedünk arról, milyen jelentésekkel is bír a zsidóság ábrázolása a filmeken. Akik pedig még nem jártak nálunk, 20 órától kezdődő tárlatvezetéseinken ismerhetik meg az Emlékközpont kiállításait és néhány csak ezen az estén bemutatott hétköznapi tárgy különös történetét. Részletes program>>

PROGRAM:


17:00

 

Egy haditudósító hétköznapjai 

100 éve született Robert Capa  – pódiumbeszélgetés


Születésének centenáriuma és a képeit bemutató Emlék-képek kiállítás kapcsán beszélgetünk a világhírű fotóriporter, Robert Capa életéről, képeiről és a haditudósítói munkáról.

A beszélgetés résztvevői:

Dr. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főosztályvezetője

Dr. Fisli Éva a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főmuzeológusa

Friedmann Endre, az MTI World Press Photo nagydíjas fotográfusa

Dr. Somos András, az ATV szerkesztő-riportere.

 


18:00

 

Emlék-képek – Feledhetetlen XX. századi élettörténetek

időszaki kiállítás záró tárlatvezetése


Tárlatvezető: Takács István, a kiállítás kurátora

A kiállítás a 100 éve született világhírű fotós, Robert Capa 8 eredeti képe mellett az irodalom, a színházművészet, a sport, a tudomány, az építőművészet és a cirkuszművészet ikonikus alakjainak rövid életútjába enged bepillantást. A holokauszt áldozatává vált személyekről készült tablók mellett találkozhatunk a tárlaton Szomory Dezső, Radnóti Miklós és Zoli bohóc egy-egy dedikált kötetével, Richter Gedeon írókészletével, eredeti Harmath Imre kottákkal és a legendás jobbszélső, Braun Csibi eddig ismeretlen fotójával is.

 


19:00

 

Zsidók ábrázolása a filmművészetben 

Réz András filmesztéta, író, kommunikációs szakember előadása


Réz András korábbi, a holokauszt filmek archetípusait bemutató előadásának folytatásaként a zsidók filmbéli megjelenítéséről készít tablót és mondja el kapcsolódó reflexióit. Peregnek majd emlékezetünk filmkockái Woody Allen, a Coen testvérek, Tarantino vagy éppen Szabó István filmjeit felidézve, közben pedig – előítéleteken túl és sztereotípiákon innen – nevetünk és sírunk: (m)ilyenek a zsidók?

 


20:00

21:00

22:00

23:00

 

T+T = Tárlatvezetés + tárgyak mesélnek


Indulási időpontok: 20 órától óránként az állandó kiállítás előteréből

A magyar holokauszt történetét és előtörténetét ismerhetik meg  a látogatók  állandó kiállításunkon a békés 19. század végétől a törvények, gettók és munkatáborok „falai” közé szorított, majd deportáló vonatokon a táborok poklába juttatott honfitársaink sorsán keresztül. Személyes élettörténetek, interaktív térképek, archív filmek vallanak a múltról.

A tárlatvezetés zárásaként hétköznapi tárgyak: egy darab linóleum, egy régi zseblámpa, egy napló vagy éppen egy kislány levelezőlapja mesélnek embertelenségről és helytállásról, rablásról és önzetlenségről, parányi bizonyítékaiként a nagybetűs történelemnek.

A tárgybemutatók a tárlatvezetéstől függetlenül is megtekinthetők a zsinagóga földszinti terében.

Kezdési időpontok: 21:00, 22:00, 23:00, 24:00.

 


Az Emlékközpont programjai a Múzeumok Éjszakája más helyszíneire is érvényes karszalaggal látogathatók és jegypénztárunkban is megvásárolhatók.

Felnőtt karszalag: 1500 Ft

Gyermek karszalag: (6-18 éves korig): 600 Ft

A karszalagok elővételben megrendelhetők az 1-455-3333-as telefonszámon illetve a regisztracio@hdke.hu e-mail címen.

Az elővételben megrendelt jegyek 2013. június 14-én 10 órától vehetők át a jegypénztárunkban.