Hanna háborúja – filmvetítés

  • Főoldal
  • Hanna háborúja – filmvetítés
14 jún

A Mensch Nemzetközi Alapítvány a Páva utcai zsinagógában 2013. június 29-én 18 órakor vetíti a Hanna háborúja című filmet. A színes, magyarul beszélő, magyar-amerikai háborús filmdráma annak a Szenes Hannának állít emléket, aki Szenes Anikóként született 1921. július 17-én. A fiatal lány kitűnő érettségit tett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, így 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztínába.

Nahalalban, a lányok mezőgazdasági főiskoláján szerzett diplomát és 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez.

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók, akkor már küszöbön álló, deportálását, s segítsenek a bajba jutott szövetséges pilóták kimentésében.

Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, a szlovéniai Metlika közelében ért földet a partizánok által ellenőrzött területen. A földet érés után tudták meg, hogy a németek már megszállták Magyarországot, küldetésüket már nem kellett volna végrehajtani. Ők azonban a jugoszláv partizánokkal vállvetve harcolva haladtak Magyarország felé.

Szenes Hanna május 13-án lépte át a magyar határt, de egy csendőrjárőr azonnal elfogta. Bebörtönözték és a magyar katonai elhárítás brutálisan megkínozta. de így sem tudták megtörni. A nyilas hatalomátvétel után a fasiszta magyar katonai bíróság azonnal golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték.

Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították, s a nemzet hőseként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

A film rendezője Menahem Golan, Hannát Maruschka Detmers, édesanyját Ellen Burstyn alakítja.

A film operatője Ragályi Elemér volt.

A Mensch Nemzetközi Alapítványnak szánt, adománynak számító belépőjegy ára minimum 1.500 Ft,

diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft

Érdeklődés, helyfoglalás: +36 20 5400556