Brundibár gyermekopera

04 febr

A Holokauszt Emlékközpont újra bemutatta Hans Krása: Brundibár című gyermekoperáját a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budapesti Énekes Iskola, a Magyar Rádió és a Magyar Állami Operaház Gyermekkara szólistáinak közreműködésével. 

 

Az előadások időpontja: 2010. április 28-29-30. 11:00 és 13:30 óra

A mesés történet

A gyerekeknek szánt opera Brundibárról, a gonosz verklisről és a védtelen, anyjukon segíteni akaró testvérekről szól. Különlegességét az adja, hogy a terezíni gettó falai között, 1944-ben gyerekek adták elő több mint 50 alkalommal. A felnőttekkel együtt így próbálták magukban ébren tartani a reményt, s az elképzelt történet által igazságot szolgáltatni egy elvadult és érzéketlen történelmi pillanatban.

A tragikus valóság

Hans Krása és Adolf Hoffmeister ezen történetből írt gyermekoperája egy történelmi szempontból sajátos jelentőségű helyszínen aratta legnagyobb sikereit 1943 és 1944 között: Terezínben, azaz a „mintagettóban”.

A művet a terezíni koncentrációs táborban fogva tartott gyerekekkel óriási sikerrel játszották, mintegy 55 (!) alkalommal, s mivel rendszeresen szállítottak innen foglyokat – köztük gyerekeket is – Auschwitzba, az előadók folyton cserélődtek.

Az abszurd történelmi szituációban bemutatott, szívbemarkoló és szimbolikus történet során a szerző a dramaturgia segítségével ijesztő módon táncol a mese és a valóság között; s megrázó, ahogy a mű végén a mesealakok valóságos történelmi szituációba lépnek.

Az előadások az Erste Bank, az Euro-Inford Iroda Kft., a Mazsihisz, a Sixi 2000 Kft., a J-MAAT Kft., a Nemzeti Kulturális Alap, az Oktatási és Kulturális Minisztérium segítsége nélkül nem valósulhattak volna meg. Köszönjük támogatásukat!

 

Holokauszt Emlékközpont

1094 Budapest, Páva utca 39.

Tel: 1 455 3318

Fax: 1 455 3399

E-mail: info(kukac)hdke.hu

www.hdke.hu

 

Galériák

Név
Brundibár előadás 2010. április 28-30.

Csatolmányok

Név Méret
Hatter.pdf 236 KB