Exodus – Izrael megalakulásának története, filmvásznon

  • Főoldal
  • Exodus – Izrael megalakulásának története, filmvásznon
27 szept

A Mensch Nemzetközi Alapítvány 2012. szeptember 24-én, este 7 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban bemutatja – Magyarországon először nagy filmvásznon – az E x o d u s  című amerikai filmet (1960). Az előadást megnyitja Ilan Mor izraeli nagykövet és Ilan Eldad, Otto Preminger rendező munkatársa.

Leon Uris monumentális bestsellerének filmváltozata több mint három órában (két részben) meséli el az új zsidó állam születését.  A történet szerint közvetlenül a második világháború után holocaust-túlélők százai indulnak útnak Európából, hogy örökre maguk mögött hagyják a borzalmakat. Úgy döntenek, hogy őseik földjére, az akkor angol fennhatóság alatt álló Palesztinába vándorolnak ki, hogy saját államot, otthont alapítsanak. A britek korábban jelezték, hogy támogatják Palesztinában az önálló zsidó állam megalakulását, a bevándorlást azonban nem engedélyezik. A túlélők hajóját az angolok visszafordítják és Ciprusra küldik, ahol újra táborok várják a szabadság reményében útra kelt zsidókat.

Az Exodus története terrorizmuson, személyes drámákon, szenvedélyeken, politikai csatározásokon, gyilkosságokon és szerelmeken át jut el addig a történelmi pillanatig, amikor megalakulhatott Izrael.

A filmet Otto Preminger rendezte, asszisztense pedig Ilan Eldad (Lengyel Iván) volt.

A főbb szerepeket Paul Newman, Eva Marie Saint, Sal Mineo és Ralph Richardson alakítja.

 

A bemutató helyszíne: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21)

Helyfoglalás: (2000, 3500 vagy 5000 Ft adományáron): +36 30 5034706, mensch@mensch.hu.