Verdi Terezinben – Lázadó Requiem

  • Főoldal
  • Verdi Terezinben – Lázadó Requiem
10 máj

A koncerten Verdi Requiemje hangzik el a MÁV Szimfonikusok előadásában, amelyet rendhagyó formában gondolt újra egy neves amerikai karmester, Murry Sidlin.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja által megrendezésre kerülő koncert helyszíne: a Vasúttörténeti Park Orient Csarnoka.

 

 

 

A náci Németország által megszállt Csehországban, az akkori Theresienstadtban működött az a koncertrációs tábor, amelyet kirakatként mutogattak a világ felé. Az odahurcolt emberek, amikor lehetőségük volt, színdarabokat, zeneműveket adtak elő, ezzel kapcsolódva valamikori emberi mivoltukhoz. 1943-44-ben összesen 16 alkalommal hangzott el a terezini gettóban Verdi Requiemje a táborba deportált művészek előadásában.

A karmester, Rafael Schaechter és a művészek többsége Auschwitzban, gázkamrában végezte. Sokukat már a próbák folyamán elvitték. Az ő emlékükre született egy különleges, multimédiás produkció, amelyet Murry Sidlin amerikai karmester a Theresienstadt-i koncentrációs tábor történetébe ágyazva hozott létre.

A koncerten korabeli film és interjúrészleteket vetítenek, illetve az egyes tételek között prózai szövegek hangzanak fel. Néhányan még élnek azok közül, akik a hajdani koncerteken énekeltek és többek között a velük készült interjúkat is lehet majd látni. A produkciót több alkalommal előadták Terezinben valamint az Egyesült Államokban is.

A budapesti produkcióban közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar, a százhúsz fős kórus, pedig nemzetközi összetételű lesz, hiszen negyven fő Amerikából érkezik. A Washingtoni Katolikus Egyetem Énekkarához csatlakozik a Honvéd Férfikórus és az Angelica Leánykar. A szólisták a legkiválóbb magyar művészek közül kerülnek ki. A szoprán Sümegi Eszter, a tenor Fekete Attila, az alt Meláth Andrea, a basszus, pedig Bretz Gábor lesz.

A május 9-i produkció tisztelgés a terezini gettóba elhurcolt sok ezer ember emléke előtt és egyben a II. Világháború végét jelentő győzelem napjának 65. évfordulója, ezért az előadásra a belépés ingyenes lesz.

A rendhagyó előadás prózai összekötő szövegei, pedig két olyan legendás művész tolmácsolásában hangzanak el, mint Törőcsik Mari és Garas Dezső.

A helyszínre a MÁV ingyenes vonatokat indít a Nyugati Pályaudvarról.

A belépés ingyenes. A részvételhez regisztráció szükséges.

Regisztráció: www.jewinform.hu/terezin

Információ: Jewinform Központi Iroda, 1075 Budapest, Síp utca 12.

Tel: 413-5531; Email: info@jewinform.hu

Csatolmányok

Név Méret
VerdiRequiemmegh2.pdf 778 KB