A látható felfoghatatlan – fotók a mauthauseni koncentrációs táborról

  • Főoldal
  • A látható felfoghatatlan – fotók a mauthauseni koncentrációs táborról
04 márc

A kiállítás mintegy 450 korabeli fénykép segítségével bemutatja a mauthauseni koncentrációs tábor és egyes melléktáborai történetét. A fényképek zömét a SS megbízásából foglyok, kisebb részét a táborok felszabadulását követően amerikai katonák, civilek, túlélők és mások készítették. Az SS megbízásából készült fotók azért maradhattak fenn, mert az irodai munkát végző foglyok közül néhányan a történetek dokumentálása érdekében a negatívokat elrejtették, azokról másolatokat készítettek. A megmentett fényképeket a háborús bűntettek tárgyalásakor bizonyítékként használták fel.

 

A kiállításon bemutatott képek nézőpontja kettős: zömük az SS szemszögéből ábrázolja a táborban történteket és azt kívánja igazolni, hogy a felsőbbrendű emberek (árják) alacsonyabbrendű emberekkel (zsidók, szlávok) szemben jártak el. Az SS nézőpontból készített fotók természetesen a tábori élet mindennapjait is sajátos módon mutatták be. Külön érdekességet jelentenek azok a felvételek, amelyeket a tábori őrség tagjai magukról, napi teendőikről, életükről készítettek, továbbá amelyek a náci vezetők látogatásáról készültek. Ezek a felvételek egyértelműen tükrözik azt a kettősséget, hogy egyfelől a foglyokat keményen dolgoztatták, ezzel olykor halálukat okozva, éheztették, kínozták őket, másfelől az SS tagjai napfürdőztek, a szolgálatot követően polgári életet éltek. Ez egyben az SS tagjai életének a kettőségét is mutatja: a kegyetlen katona és a kispolgári magánlét dualizmusát.

 

A felszabadulást követően készített felvételek teljesen más szemszögből mutatják be a táborokat, a túlélőket, a túlélők identitásának a visszaszerzését, a velük szemben megnyilvánuló segítséget, a halottak temetését, a készülődést a hazautazásra.

 

A kiállítást az Osztrák Köztársaság Belügyminisztériuma készítette és bocsátotta a budapesti Holokauszt Emlékközpont rendelkezésére.