Anschluss 70 – Erőpróba a Duna-medencében

  • Főoldal
  • Anschluss 70 – Erőpróba a Duna-medencében
04 márc

Ausztria német bekebelezése olyan csomópontja az európai történelemnek, amely máig ható következmények láncolatát indította el, s megválaszolatlan kérdések sorát hagyta maga után.

A kiállítás az Anschluss hetvenedik évfordulójára készült, fotókkal, kiadványokkal idézi fel a hetven évvel ezelőtti eseményeket: rávilágít az Anschluss előzményeire, az osztrák, a magyar és a nemzetközi reakciókra, végül Ausztria további sorsára, s a történtek feldolgozására.

 

Bécs, 1938. március 15., 11 óra:

 

Adolf Hitler gépkocsioszlopa elindult a Hotel Imperial elől. A Heldenplatz kapujától, német és osztrák tábornokok élén a Führer gyalog tette meg az utat a Burgig. Mikor a Burg erkélyére lépett, a tömeg éljenzésben tört ki. Elsőként Arthur Seyss-Inquart, az osztrák nácik vezetője szólt:

„Vezérem! Az osztrák szövetségi állam legfelsőbb törvényes képviselőjeként jelentem a vezérnek és birodalmi kancellárnak, hogy az osztrák nép akarata és kívánsága szerint Ausztria a német birodalom része lett.”

A tömeg örömujjongása percekig tartott, amíg Seyss-Inquart folytatni tudta:

„Vezérem! Ön egységes akarattá olvasztotta össze a német népet, valamennyi utánunk következő német generáció érdekében. Ma üdvözli önt az új, mégis örök Németország, s mi követjük önt, bárhová vezessen is bennünket.”

Ezután, a tömeg újabb ovációját követően mondta el beszédét Hitler:

„Német férfiak és nők! Néhány nap alatt a német népközösség életében olyan átalakulás ment végbe, amelynek jelentőségét csak az utánunk következő generációk tudják majd teljes nagyságában felmérni… Ebben az órában életem legfontosabb jelentésével állhatok a német nép elé. Mint a német nemzet vezére és kancellárja jelentem a német történelemnek, hogy hazám belépett a német népközösségbe.”

 

A kiállítást rendezte: Csató Mihály történész és Szécsényi András történész-muzeológus

Grafika: Stalker Studio

Belsőépítész: Pataky Dóra

Lektor: Botos János és Szita Szabolcs

 

Köszönjük az Országgyűlési Könyvtár, a Politikatörténeti Intézet Könyvtára, valamint Herz Jenő és Pándi Lajos segítségét.

Csatolmányok

Név Méret
A70_kronologia.pdf 118 KB
A70_bibliografia.pdf 95 KB
A70_vezeto.pdf 453 KB