Auschwitz Album

27 ápr

A magyar zsidóság gettóba zárásának hatvanadik évfordulóján, 2004. április 16-án, nyílt meg Budapesten a Holokauszt Emlékközpont. Az új intézmény nyitókiállítása a megrendítő Auschwitz Albumra épült, amely kiegészült a kárpátaljai zsidóság háború előtti mindennapjait bemutató korabeli filmanyaggal.

 

Az auchwitzi haláltáborban készült fotókat a kárpátaljai Bilkén született Jakab Lenke (Lili Jakob) találta meg 1945 áprilisában a Dora-Mittelbau-i koncentrációs táborban, közvetlenül annak felszabadulása után. Az album mintegy 200 fotót tartalmazott.

Auschwitzban általános fotózási tilalom volt érvényben, de a magyar zsidó transzportok érkezése idején az auschwitzi SS Azonosítási Szolgálat vezetője, Bernhard Walter és asszisztense, Ernst Hoffmann engedélyt kaptak az úgynevezett Höss-akció megörökítésére. A két fotós több magyar transzport érkezésekor is szabadon fényképezhetett Birkenau egész területén. A rámpán és a vagonok tetejére felmászva nemcsak a válogatást, a gázkamrák felé tartó halálraítélteket, a munkaképesek sorsát, de a zsidóktól elrabolt javak feldolgozását, sőt még a krematóriumok előtt gyanútlanul várakozó áldozatokat is megörökíthették. Bár a magyar zsidók meggyilkolását nem fényképezték, Hoffman és Walter fotói így is az auschwitz-birkenaui megsemmisítési mechanizmus legfontosabb képi dokumentumai.

A kiállítás 2005. szeptemberéig volt látható a Holokauszt Emlékközpontban.

 

Az Auschwitz Album a Yad Vashem Intézet oldalán>>

Következő bejegyzés

A Pharrajimos emlékezete