„Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés”

  • Főoldal
  • „Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés”
27 jan

2020-ban emlékezünk meg arról, hogy 75 éve szabadult fel Auschwitz, a náci Németország emblematikus halálgyára, a kegyetlenség és embertelenség páratlan szimbóluma. 


Ebből az alkalomból a Holokauszt Emlékközpont közös kamarakiállítást rendezett a moszkvai Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központtal és az Orosz Zsidó Kongresszussal. A kiállítás törzsanyagát a moszkvai fél készítette, bemutatva a szovjet zsidóság szenvedését a németek által megszállt területeken, majd azokat az erőfeszítéseket, amelyek a kevés túlélő felszabadításához vezettek. 

A tárlat központi témája Auschwitz felszabadítása, a katonai műveleten túl a Vörös Hadsereg orvosai által végzett tevékenység bemutatása, amellyel megkíséreltek minél több embert megmenteni a táborban felszabadított mintegy 7.000 végletekig legyengült túlélő közül. Ebben döntő jelentőségű volt az a tapasztalat, amelyet a korábbi hadműveletek, különösen Leningrád hosszú ostroma során szereztek. Ezt a törzsanyagot a korábbi években Nagy Britanniától Brüsszelen át Berlinig számos európai országban már bemutatták.

A Holokauszt Emlékközpont magyar vonatkozású tablókkal, valamint az intézmény gyűjteményében őrzött, Auschwitz történetéhez kapcsolódó tárgyakkal és dokumentumokkal tettük szemléletesebbé.