Raoul Wallenberg – Életeket mentett, világokat mentett

  • Főoldal
  • Raoul Wallenberg – Életeket mentett, világokat mentett
04 márc

2007. március 2-tól a budapesti Centrális Galéria ad helyet annak a vándorkiállításnak, amelyet a stockholmi Zsidó Múzeum állított össze Raoul Wallenberg életéről, a svéd diplomata eltűnésének 60. évfordulója alkalmából.

 

A kiállítás rendezőinek legfőbb szándéka az volt, hogy Wallenberg életén és munkásságán keresztül annak a hétköznapi embernek a portréját rajzolják meg, akit a rendkívüli körülmények késztettek rendkívüli tettekre; aki esendő ember létére képes volt hősként helytállni. Példája főként a fiataloknak adhat útmutatást: senki nem születik hősnek – de azzá válhat.

 

1944 őszén Raoul Wallenberg, a budapesti svéd nagykövetség tanácsosa azzal a céllal érkezett a magyar fővárosba, hogy igyekezzen mindent megtenni a városban rekedt üldözött zsidóság megmentése érdekében. A nyilas uralom, majd Budapest ostroma idején emberek ezreinek életét mentette meg a deportálástól és a haláltól. 1945. január 17-én Wallenberg eltűnt Budapestről. Évtizedekkel később vált ismertté, hogy a szovjet hatóságok hurcolták el, és tartották fogva a hírhedt moszkvai Lubjanka börtönben, ahol eddigi ismereteink szerint 1947-ben halt meg. Letartóztatásának oka és halálának pontos körülményei máig tisztázatlanok.

 

A galériában látható kiállítás formabontó és modern: kiállítás a kiállításban, épület az épületben. A terembe két különálló építmény került, szobákkal és folyosókkal. A nagyobb szárny az eredeti multimédia-kiállítás, mely fényképek, dokumentumok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be Wallenberg életét gyermekkorától haláláig, embermentő tevékenységét, valamint a sorsa tisztázása érdekében folytatott nemzetközi erőfeszítések történetét. A kisebb szárnyban az OSA Archívum rövid függeléke látható, mely 1945-től 1999-ig Wallenberg magyarországi emlékezetének hányatott történetét ismerteti meg a látogatókkal.

 

A kiállítás helyszíne:

OSA – Centrális Galéria

Budapest V. ker. Arany János u. 32.

 

A kiállítás rendezői:

Svéd Intézet, Stockholm

Svédország Nagykövetsége, Budapest

OSA Archivum, Budapest

 

Partner intézmények:

Zsidó Múzeum, Stockholm

Holokauszt Emlékközpont

Raoul Wallenberg Egyesület, Budapest

 

Csatolmányok

Név Méret
program2.pdf 217 KB
seminar.pdf 53 KB
program.pdf 217 KB