Történetek egy családi albumból – Magyar zsidók XX. századi emlékei

  • Főoldal
  • Történetek egy családi albumból – Magyar zsidók XX. századi emlékei
21 jún

A „Történetek egy családi albumból” a Centropa 11 országban bemutatott vándorkiállításának magyar adaptációja. A tárlat nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutat be a múlt század kárpát-medencei zsidóságra jellemző életképeket.

 

 

 

A KIÁLLÍTÁSRÓL

Hétköznapi emberekről: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről szól, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé.

Fotók a kiállításról>>

 


MEGNYITÓ: 2012. március 20. 16 óra  Programja>>

LÁTOGATHATÓ: 2012. március 21-június 17., keddtől vasárnapig 10-18 óra között

CÍM: Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest, Páva utca 39.


 

AZ OKTATÁSI PROGRAMOKRÓL

A Centropa kiállítások jellemzője, hogy elsősorban nem megtekintésük fontos, hanem a megjelenő személyes történetekkel és sorsokkal való megismerkedés teszi igazán érdekessé őket. Számos pedagógiai és módszertani anyag készült felhasználásukra, melyeket gyakorló pedagógusok és oktatók fejlesztettek ki. A tárlatot a Centropa a Holokauszt Emlékközponttal és a Haver Alapítvánnyal együttműködésben innovatív és interaktív módszerekkel kívánja bemutatni a fiatal korosztálynak. A kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban megtekinthető felnőtt tárlatvezetőkkel, kortárs diákvezetéssel, illetve kérhető a Haver Alapítvány interaktív foglalkozásaival.

 

A KIÁLLÍTÁS KÉSZÍTŐIRŐL

A Centropa bécsi székhelyű nemzetközi szervezet, amely a zsidóságról – az 1870-es évektől egészen napjainkig terjedő időszakból származó – 22 000 digitalizált fotót és 1300 interjút őriz és tár az érdeklődők elé. A szervezet gyűjteményének felhasználásával új perspektívákat kíván nyújtani a holokauszt oktatásában. Jelenleg 11 vándorkiállítása járja a világot és jut el oktatási intézményekbe, múzeumokba. Mindegyik tárlata variáció egy témára: a Centropa archívumában az adott országra vonatkozó interjúkból és hozzá kapcsolódó fényképekből válogatva 8 téma köré csoportosítja a bemutatásra kerülő kordokumentumokat: iskola, munka, szabadidő, nyaralás, katonaság, vallásos élet, portrék és holokauszt.

További információ: Kenesei Marcell, Centropa Magyarország , E-mail: kenesei@centropa.org

 


A KIÁLLÍTÁST KÉSZÍTETTE

Centropa Magyarország – www.centropa.org, www.centropa.hu

PARTNEREK

Holokauszt Emlékközpont – www.hdke.hu

Haver Alapítvány – www.haver.hu

TÁMOGATÓK

Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


Előző bejegyzés

Elhurcolt életek

Következő bejegyzés

Számokba zárt sorsok