Világ Igazai vándorkiállítás

  • Főoldal
  • Világ Igazai vándorkiállítás
07 jún

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel ajánlja figyelmébe a Világ Igazai című díjmentesen kölcsönözhető kiállítást


A Világ Igazai című kiállítás a Yad Vashem intézet magyar nyelvű kínálatából származik. A kiállítás anyagát tartalmazó roll-upok szeptembertől díjmentesen kölcsönözhetőek a Holokauszt Emlékközpont oktatási email címén, az oktatas@hdke.hu keresztül.

A világban, melyben gonoszság és közöny uralkodott, létezett egy csekély nem-zsidó kisebbség, mely a zsidókat embertársainak tekintette, és ebből fakadóan felelősséget érzett irántuk. Ezek az egyének kivételes bátorságról tettek tanúságot, amikor ragaszkodtak az alapvető emberi értékekhez, és üldözött zsidókat mentettek meg, semmit sem várva viszonzásként. Ők voltak a Világ Igazai.
Az embermentésnek sok formája létezett, az Igazak különböző nemzetekhez, vallásokhoz és társadalmi csoportokhoz tartoztak. Ami közös volt bennük, hogy zsidó felebarátaiknak védelmet nyújtottak egy olyan világban, amely erkölcsileg teljesen összeomlott körülöttük.
A 20 paneles kiállítás, mely 13 embermentő-történetet dolgoz fel, elérhető roll-up formátumban, térítésmentesen elvihető utazó kiállításként, vagy letölthető nagy felbontású „Ready2Print”, nyomtatható változatban. A bemutatott anyagot egy 90 perces pedagógiai foglalkozástervezet egészíti ki a 14-18 éves korosztály számára. A kiállítást és a kapcsolódó módszertani anyagot Magyarországon a Yad Vashem partnerintézménye, a Holokauszt Emlékközpont (www.hdke.hu) gondozza, először itt kerül bemutatásra az új kiállítás.

Kapcsolat és további információ: oktatas@hdke.hu

Kép: Yehuda Bacon (Csehszlovákia, 1929) Az embernek, aki visszaadta az emberiségbe vetett hitemet (részlet) Prága, 1945. A Jad Vasem Művészeti Múzeumának gyűjteményéből

Csatolmányok

Név Méret
Meghívó 438 KB