Fabiny Tamás: a magyar evangélikus egyház vállalja a felelősséget a holokauszt idején elkövetett mulasztásaiért

  • Főoldal
  • Nemzetközi
  • Fabiny Tamás: a magyar evangélikus egyház vállalja a felelősséget a holokauszt idején elkövetett mulasztásaiért
24 júl

A magyar evangélikus egyház vállalja a felelősséget a holokauszt idején elkövetett mulasztásaiért, és a zéró tolerancia elvét követi intézményeiben az etnikai, vallási és nemi alapú megkülönböztetéssel szemben – mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök január 17-én Berlinben, ahol megnyitotta az Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató kiállítást. Forrás: MTI

Fabiny Tamás a Hol van a te testvéred? című összművészeti tárlatot megnyitó beszédében kiemelte: a magyar evangélikus egyház lelkészei között voltak embermentők a holokauszt idején, de “a többség félelemből, számításból vagy közönyösségből hallgatott”. Az egyháznak emlékeznie kell, és “be kell ismernie bűneit” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az evangélikus egyháznak fel kell lépnie a kirekesztő eszmék ellen, hiszen “ahol a Parlamentben vagy azon kívül listákat próbálnak emberek bizonyos csoportjáról összeállítani, ott tovább él Káin lelkülete”.

A II. világháborúban munkaszolgálatosként meghalt Ámos Imre életművét és az alkotásai által ihletett kortárs műveket bemutató tárlatot az egyház “a bocsánatkérés és a szeretet kifejezésének szolgálatába kívánja állítani” – mondta Fabiny Tamás.

A kiállítást Szentendre, Pécs és Dunaszerdahely után a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) mutatják be. A szervezők kortárs magyar művészeket kértek fel, hogy a holokauszt festőjének is nevezett Ámos Imre alkotásaiból kiindulva hozzanak létre műveket.

Galambos Ádám teológus, a kiállítás egyik kurátora, az Asztali Beszélgetések Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a tárlat “magyar, de egyetemes tartalmú üzenetet hordoz”, és azért is fontos, hogy eljutott Németországba, mert a német sajtóban Magyarországról megjelenő híradások “sok esetben olyan elfogultságot takarnak”, amely mellé érdemes elhelyezni “ezt a színt is”.

Kiemelte: a felkért magyar művészek világnézettől, politikai hovatartozástól függetlenül “együtt állnak ki az élet tisztelete mellett, és azért, hogy soha többé ne történjen meg az a fajta diszkrimináció, amely a holokausztot magába foglaló emblematikus személlyel, Ámos Imrével megtörtént”.

Hozzátette: a kiállítással nem azt akarják állítani, hogy ez az összefogás a magyarországi “valóság”, de meg akarják mutatni, hogy a valóságnak “ilyen oldala is létezik”.

A projektben részt vett többek között Haraszty István, Konok Tamás és Nádler István képzőművész, Kertész Imre, Krasznahorkai László és Podmaniczky Szilárd író, Dés László, Vukán György és Fassang László zeneszerző. A kiállítás szeptember 15-ig látható a CHB Moholy-Nagy Galériájában.

Ámos Imre 1907-ben született Nagykállón. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. A posztimpresszionizmus képviselője, számos alkotásán Marc Chagall hatására szürrealista jegyek is megjelentek. 1944 nyarán halt meg, feltehetően egy németországi munkatáborban.

Bővebben a kiállításról>>

MTI 2013. június 17., hétfő 23:17