Megalakult az Igaz Emberek Társaságának elnöksége

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak idején zsidó személyek  mentésében közreműködők emlékének méltó megőrzésére életre hívta az Igaz Emberek Társaságát. A testület első ülésén Dr. Deme Péter kultúraközvetítőt választották a Társaság elnökévé. Az elnökség tagjai: Buzinkay Géza egyetemei tanár, Golopencza Pál, Golopencza Illés embermentő fia, Görög Sándor, kémikus akadémikus, Siklósi Szilveszter filmrendező, Sipos András, a Wallenberg Egyesület ügyvivője, Török Ilona televíziós rendező.

Az Elnökség fontos feladatának tartja az embermentés, a társadalmi felelősségvállalás ügyének terjesztését, a Holokauszt Emlékközpont országos elfogadottságának erősítését. A testület tevékenységét támogatásáról biztosította Dr. Schweitzer József nyugalmazott főrabbi. A találkozón döntöttek egy új elismerő oklevél létrehozásáról is, melyet olyan magyar személyek vagy leszármazottaik kaphatnak meg, akik esetében bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. 

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója méltó alkalmat teremtett arra, hogy megalapításra kerüljön a Helytállásért nevet viselő magyar embermentő elismerés. Az Emlékközpontban külön iroda létesült, melynek munkatársa, Salamon Pál levéltáros várja és folyamatosan fogadja az ezzel kapcsolatos bejelentéseket. A Holokauszt Emlékközpont intézményvezetője, Szita Szabolcs professzor által előterjesztett, az Igaz Emberek Társaságának elnöksége által kiválasztott személyek a tervek szerint évente, a Humánum Napján, ünnepélyes keretek között vehetik át az okleveleket. Olyan személyek vagy leszármazottaik részesülhetnek benne, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. Elsőként az oklevelek ünnepélyes átadására a Humánum Napján,  2012. augusztus 3-án 10.00 órakor kerül sor a Holokauszt Emlékközpontban.