Filmklub – Az Eichmann show

05 okt

2015. október 18-án folytatódik a Filmklub rendezvénysorozatunk. Az érdeklődők 18 órai kezdettel Az Eichmann show című filmet láthatják a Holokauszt Emlékközpontban.

1960-ban az Argentínában bujkáló egykori SS alezredest, a második világháborúban a zsidóság szisztematikus megsemmisítését célzó Végső megoldás egyik legfontosabb végrehajtójaként milliókat halálba küldő – többek között a vidéki magyar zsidóság deportálását irányító – Adolf Eichmannt az izraeli titkosszolgálat ügynökei elfogják és titokban Jeruzsálembe szállítják, ahol 1961-ben bíróság elé állítják emberiség elleni bűntettekért. Az amerikai televíziós producer, Milton Fruhtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról, mert szilárdan hiszi, hogy a minden eddiginél nagyobb nyilvánosságot kapó per kapcsán a világnak meg kell ismernie a holokauszt borzalmait, hogy soha többé ne éledhessen újjá a nácizmus eszméje. Tervéhez csatlakozik a baloldali nézetei miatt Amerikában tiltólistára helyezett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) is. Az Eichmann per közvetítése több mint három tucat országban került sugárzásra, mellyel ez lett minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítése. A film a per kapcsán bemutatja Adolf Eichmann szerepét a holokauszt kitervelésében és végrehajtásában.

Paul Andrew Williams filmjét az augusztusi premier óta nagy érdeklődés mellett vetítik országszerte a mozikban. A Holokauszt Emlékközpontban a film forgalmazója nagylelkű támogatásának köszönhetően tudjuk bemutatni.

A filmklub vetítéseinek színhelye a Holokauszt Emlékközpont Wallenberg terme. A belépés díjtalan. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze az oktatas@hdke.hu e-mail címen.

Szereplők: 

Adolf Eichmann- Vaidotas Martinaitis

Milton Fruchtman- Martin Freeman

Leo Hurwitz- Anthony LaPaglia

Mrs. Landau- Rebecca Front

David Landor- Andy Nyman

Yaakov Jonilowicz- Nicholas Woodeson

Ron Huntsman- Ben Addis

Stáblista:

rendező: Paul Andrew Williams

forgatókönyvíró: Simon Block

operatőr: Carlos Catalán

zene: Laura Rossi

producer: Laurence Bowen Ken Marshall

vágó: James Taylor