Megemlékezés – Anton Posset

09 okt

Fájdalommal a szívünkben emlékezünk meg Anton Possetről, aki landsbergi történelemtanárként a holokauszt emlékezéskultúra új dimenzióit nyitotta meg, és sokat tett azért, hogy a Landsberg környéki táborokban életüket vesztett foglyok, közöttük nagyon sok magyar emléke fennmaradjon.

Gimnáziumi történelemtanárként a hetvenes években szembesült a ténnyel, hogy habár diákjai tanulják a holokauszt általános történelmét, a legjobbaknak sincs tudomásuk a helyben, Landsbergben történtekről. Az elvont tudást szerette volna összekapcsolni a helyi eseményekkel, és ily módon hozzájárulni a holokauszt feldolgozásához.

1983 novemberében polgári egyesületet alapított Landsberg a 20-ik században néven, amelynek sikerült mAnton Posset a Bundeswehr katonáinak beszél a holokausztrólegvásárolnia egy korábbi koncentrációs tábor, a Kaufering VII helyszínét Landsberg és Erpfting között. Itt egy európai holokauszt emlékhelyet hoztak létre, amelyhez a köveket tizenegy európai országból, az egykori foglyok származási helyeiről gyűjtötték össze. Létrehozták az „emberi jogok és emberi méltóság” tanösvényét és mindent megtettek azért, hogy a környék táboraiban életét vesztett mintegy 15000 fogoly emléke méltó módon fennmaradjon.

Tevékenységéért, a totalitárianizmus, rasszizmus, idegengyűlület és zsidóellenesség elleni kiállásáért, a zsidó-német megbékélésért tett erőfeszítéséért sok elismerésben részesült. Többek között, 1990-ben megkapta a Yad Vashem legmagasabb kitüntetését, amelyet az intézet a holokauszt utáni generációknak adományozhat.

Anton Posset szeptemberben, egy hegyi túrán elszenvedett balesetben vesztette életét. Október 17-én, a Landsberg melletti Erpftingben helyezik örök nyugalomra. 73 évet élt.

 

Előző bejegyzés

Filmklub - Az Eichmann show

Következő bejegyzés

1944. október 15.