Gyűjteménygyarapítás

26 okt

Ha nem is olyan gyakran, mint ahogyan azt szeretnénk, de túlélők, családtagjaik és leszármazottjaik időről időre a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményének ajándékoznak a vészkorszak idejéből származó okmányokat, fotókat, tárgyakat. Nagyon fontos bizonyítékai ezek a korszakban történteknek, bűnjelei a szörnyűségeknek, amelyeket az antiszemitizmus és kirekesztés gyűlöletes ideológiájának megvalósítása következtében követtek el. Egyidejűleg értékes forrásai is a holokausztkutatásnak, segítségükkel egyre többet és egyre részletesebben tudhatunk meg a soá történelméről. 


Mindazok a jószándékú emberek, akik a gyűjteményünknek adományozzák családjuk tulajdonában lévő bizonyítékokat, ezt abban a biztos tudatban tehetik, hogy emléktárgyaik nemcsak hozzájárulnak a téma kutatásához és a történelem megismeréséhez, hanem hogy a legjobb körülmények között, biztosan megőrzésre is kerülnek. Ugyanakkor, az adományozással sok esetben anyagi áldozatot is vállalnak, hiszen egyes iratok, védlevelek, munkaszolgálatos igazolványok, élelmiszer-jegyek könnyen értékesíthetők a magángyűjtők számára.

Ennek ismeretében nem csak örömet, de nem kis meglepetést is okozott Marton Tamás holokauszt túlélő gesztusa, aki saját pénzéből, jelentős összegért megvásárolt egy 1943-ból származó Bajcsy-Zsilinszky Endre által írt levelet és ezt az Emlékközpont gyűjteményének ajándékozta. A levél egy munkaszolgálatos kiszabadításának érdekében tett erőfeszítéseiről számol be dr. Frankl Jánosnénak, a munkaszolgálatos feleségének. Dr. Frankl János további sorsának kiderítése immár történészeink feladata.
Ez úton is köszönjük az értékes adományt és reméljük, Marton Tamás példája követőkre talál.