Holokauszt-Film-Emlékezet

Auschwitz felszabadulásának 65. évfordulója tiszteletére Magyarországon eddig ritkán vagy soha nem látott holokauszt játék-, és dokumentumfilmeket mutatnak be 2010. január 25-30 között a Holokauszt Emlékközpontban. A filmhét két kiemelt eseménye: A holokauszt színei című finn film világpremierje és a január 30-i egész napos holokausztfilm-konferencia. Napi két (magyar és idegen nyelvű) vetítéssel mintegy 16 filmet láthatnak az érdeklődők az egyhetes rendezvénysorozaton. A vetítések ingyenesen látogathatók.

A holokauszt témáját évtizedeken át tabuként kezelték Kelet-Európában, nemcsak a filmben – irodalomban is.  Emlékezés helyett csend volt a holokauszt túlélőinek a családjában is – és nemcsak mifelénk: nehéz volt a traumákról beszélni Izraelben ugyanúgy, mint Amerikában.

A hetvenes évek vége felé fordult a pszichológusok és az oral history gyűjtők figyelme a szemtanúk személyes vallomásai felé, és ezzel egy időben memoárok, regények és filmek egész sora jelent meg a holokausztról. Az újabb külföldi filmek közül számos nem jutott el Magyarországra és az itthon született filmeket is leginkább fesztiválokon láthatják az érdeklődők.

Ebből a hiányból született meg a Holokauszt Filmhét és Konferencia gondolata: nézzük meg, hogyan reprezentálja a holokausztot a film – fiktív történetben vagy dokumentumok feldolgozásával; majd hallgassunk meg szakértőket arról, hogy milyen problémákkal kell szembenézniük a holokauszt-filmek alkotóinak és nézőinek.

A konferencia olyan kiemelt témákkal foglalkozik mint például a tömegkultúra és a holokauszt, trauma és emlékezet, cigány-holokauszt. Előadói között olyan neves szakemberek szerepelnek mint Réz András, Hirsch Tibor, Fehéri György, Murai András, Szirtes András, Pócsi Andrea, Pályi Márk, Salamon András, Szekeres Csaba, Bársony Kata, Beck Zoltán, Junghaus Tímea, Szuhay Péter és Tischler János.

További információ:

Dr. Pécsi – Pollner Katalin

a filmhét és konferencia szervezője

Holokauszt Emlékközpont

1094 Budapest, Páva u. 39.

Tel.: (+36-1) 455 33 06 / Mob.: 06 30 627 3610 / E-mail: pecsi.katalin@hdke.hu

Kapcsolódó tartalmak:

Filmhét program

Konferencia program