Kaleidoszkóp találkozó – beszámoló

21 ápr

A 2011. április 9-én megrendezett Kaleidoszkóp országos pedagógus- és diáktalálkozóra az ország mintegy húsz iskolájának diákjai  készítettek holokauszt tárgyú plakátokat, melyeket maguk mutattak be a megnyitón. A találkozón az Eichmann-perről és a kamenyec-podolszkiji deportálásról szóló évfordulós szakmai előadásokkal, módszertani bemutatóval, az időszaki képzőművészeti kiállítás megtekintésével emlékeztek a magyar vészkorszakra. A találkozóról Pető Szilvia készített beszámolót.

Megnyitó

Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet asszony hangsúlyozta, a gyűlölet minden formája, így az antiszemitizmus is olyan jelenség, mely végső soron arra a társadalomra hat vissza, amely azt generálja. Nagyon fontos a gyűlölet minden formája ellen küzdenünk, és bár pusztán az oktatással ez nem lehetséges, az oktatás mégis az egyik leghatékonyabb fegyver a kezünkben. Az itt látható munkák és megjelent diákok, pedagógusok a példa arra, ez már működik, de ezt sosem szabad abbahagynunk, és ki kell szélesítenünk ezt a tevékenységet.

 

„Miért volt nekik ez oly fontos?”

Magyar zsidó lányok kulturális tevékenysége az Ober Hohenelbe-i táborban

Chava Baruch

Dr. Chava Baruch egy egyedülálló, a táborból származó eredeti dokumentumgyűjtemény segítségével mutatta be, a tábor körülményeihez szabott lehetőségek között is micsoda erőt, bátorítást jelentett a fogoly lányok, asszonyok számára, hogy a valóság rideg falait túllépve, a fantázia világába menekülve papírra vetették verseiket, rajzaikat, álmaikat. Naplórészletek, fényképek, írásos és rajzos emlékek segítségével ismerhettük meg több magyar család, fogoly személyes sorsát.

 

50 év távlatából: az Eichmann-perről

Kisteleki Károly és Vajda Viktor

Az ELTE ÁJK szervezésében évek óta sikeresen működő perjátszó kör alapítója és forgatókönyvírója (egyben szereplője is) mutatta be, hogyan dolgozták fel, játszották el egyetemi csoporttársaikkal Eichmann perét. Halhattunk a per mai napig tartó jelentőségéről, a nemzetközi büntetőjogban betöltött forradalmi szerepéről is.

 

Diák-poszterek bemutatása

A mintegy 20 hazai iskolából érkezett diákcsoportok lehetőséget kapottak rá, hogy röviden maguk mutathassák be kiállított plakátjaikat. A tanulók elmondták, miért az adott témát választották, hogyan készültek fel a poszterek elkészítésére, ill. közben ők maguk mit tanultak, mit értettek meg a vészkorszak eseményeiből.

 

 

70 év távlatából: a kamenyec-podolszkiji deportálásról

Csősz László

Az Holokauszt Emlékközpont munkatársa rendkívül jól összeállított, kevésbé ismert képekkel illusztrált előadásában világított rá az 1941-es deportálás és mészárlás előzményeire, körülményeire. A prezentáció arra is rámutatott, magyarországi viszonylatban milyen jelentőséggel bírt az esemény, mely egyértelműen rácáfolt arra az állításra, miszerint a holokauszt hazánkban 1944-ben kezdődött.

 

„Csak tanár kell hozzá!”

Önképzőköri oktatás Normandiában és itthon

Pécsi Tibor

Sikeres magyarországi és franciaországi példákon keresztül láthattuk, hogy a holokausztoktatás önképzőköri formában új utakat nyithat meg a diákok aktivizálása, azaz a „tevékenykedve tanulás” felé. A tanórákon kívüli foglalkozások során a diákok munkája iránti bizalommal, a rájuk ruházott feladatokkal (emlékhetek, emlékutak szervezése), a közös gondolkodással, a változatos tematikájú projektmunkákkal elérhetjük, hogy ha a tanári kar esetleg nem is áll az önképzőkör céljai, ügyei mellé, a tanulók maguk fogják felvállalni a holokauszt kutatásának, az emlékezésnek, vagy akár az információk továbbadásának feladatát, s ezért képesek lesznek áldozatokat is hozni (diákmunkával anyagi források megteremtése, szabadidejük ráfordítása, stb.).

„Gábor Zita Emlékére”

Bemutatkozik a Gábor Zita Alapítvány

Gábor Zita, a Yad Vashem Intézet tragikus körülmények között elhunyt magyar munkatársának emlékére jött létre a családi kezdeményezésű Gábor Zita Alapítvány. Az alapítvány célja a magyarországi holokauszt oktatás előmozdítása olyan projektek támogatásával, melyek pedagógiai, módszertani szempontból innovatív, kreatív jellegűek. Az alapítvány évente a legsikeresebb benyújtott pályázatot 100 ezer forintos hozzájárulással fogja támogatni.

 

„Éhe a szépnek” – nagyváradi zsidó művészek a két világháború között

A találkozó résztvevőinek Basics Beatrix kurátor mutatta be a tárlatot és beszélt a diákoknak szánt múzeumpedagógiai foglalkozásokról. A résztvevők bepillantást nyerhettek a múlt század eleji Várad festőiskoláinak, irodalmi és kávéházi életének nyüzsgő világába. Jelentkezés fogallakozásra>>

 

Értékelés, eredményhirdetés

A benyújtott pályamunkákat készítő diákokat emléklapokkal ismertük el, a valamely szempontból kimagasló munkákat (figyelem felkeltése, felhívó jelleg, különleges megjelenítési forma) külön jutalmaztuk.

A poszter kiállítás a Holokauszt Emlékközpont zsinagóga terében április 30-ig tekinthető meg.

 

A poszter kiállításban közreműködő iskolák és felkészítő tanárok:

Általános Művelődési Központ , Besenyőtelek – Erdélyiné Gál Mária

Amicizia, Szolnok – Kormos Katalin

Bornemisza Péter Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Sportiskola, Budapest – Borók Ferencné

Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szeged – Kothencz Erzsébet

Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium, Kazincbarcika – Pál-Kutas Dénesné

Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola, Budapest – Páll Magdus

Kiss József Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Mezőcsát – Gulyás Terézia

KTKT Általános Iskola és Középiskola Kossuth Lajos Általános Iskolája, Soltvadkert – Szabadiné Viszmeg Erzsébet

Márki Sándor Általános Iskola, Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda, Kétegyháza – Fekete Gabriella

Mecsekaljai Iskola, Pécs – Nagy Márta

Petőfi Sándor Gimnázium, Mezőberény – Komódi Andrea

Reguly Antal Általános Iskola, Zirc – Dobosné Virág Piroska

SMÖ Hétszínvirág, Marcali – Bertalan Edit

Számá dă Noj Egyesület Tanodája, Gilvánfa – Heindl Péter

Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye – Tóthné Bertalan Éva

Szent László Szakiskola, Perczel Mór Közgazdasági Tagintézmény, Bonyhád – Illés Éva

SzMKKSzI Csonka János Tagintézménye, Szeged – Gyöngyösi László

Térségi Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium, Csapi – Sánta Alíz

Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok – Baráth Márta és Tóth Lajos

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium – Lónyay Zsuzsa

Ezúton is köszönjuk értékes munkájukat!

A találkozó hangosítását is fiataloknak adtuk át, akik profi munkával hálálták meg bizalmunkat.

A rendezvényt szervezte:

Pető Szilvia, Holokauszt Emlékközpont

Az iskolákat felkészítette:

Pécsi Tibor, Holokauszt Emlékközpont

Tanácsadó:

Chava Baruch, Yad Vashem Intézet