Kiyotaka Akasaka látogatása az Emlékközpontban

09 aug

Dátum: 2011. július 14.

Csütörtökön délután a Holokauszt Emlékközpontba látogatott Kiyotaka Akasaka, az ENSZ kommunikációs és tájékoztatási főtitkár-helyettese. A főtitkár-helyettes az ENSZ által a közel keleti béke kilátásairól rendezett nemzetközi média szemináriumra érkezett Budapestre. Kíséretével megtekintette a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítást, majd az intézmény vezetőivel az ENSZ és az emlékközpont együttműködési lehetőségeiről tárgyaltak.

Kiyotaka Akasaka 2007 óta az ENSZ főtitkár-helyettese, korábban az OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) és a WHO (World Health Organization) vezető tisztségviselője volt. Elsősorban környezetvédelemmel, a fenntartható fejlődéssel, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozott. Az általa vezetett ENSZ Tájékoztatási Osztályt (DPI) 1946-ban alapították azzal a céllal, hogy világszerte népszerűsítse és megismertesse az ENSZ tevékenységét. Kiyotaka Akasaka kezdeményezésére nemrégen készült el webes Információs Központjuk (UNICs), melynek globális hálózatán keresztül 63 országba juttatják el az ENSZ üzeneteit.  Magyarország, Szlovákia és Szlovénia a bécsi regionális központ révén csatlakozik a világszervezethez.

A főtitkár-helyettest elkísérte az emlékközpontba tett látogatására Jaya Dayal, az ENSZ Tájékoztatási Osztályának munkatársa, Sonja Wintersberger, a bécsi ENSZ képviselet igazgató-helyettese és Liwa-Horváth Krisztina, a bécsi ENSZ képviselet magyar munkatársa.