Komolyan kell venni a veszélyt

Publication date: 2010-01-28

Miniszteri figyelmeztetés a holokauszt emléknapján

Czene Gábor| Népszabadság| 2010. január 28.

Feltétel nélkül komolyan kell venni azt a veszélyt, amit a szélsőséges mozgalmak jelentenek – hangsúlyozta a holokauszt emléknapján a kancelláriaminiszter.

Az ENSZ közgyűlése jó néhány évtizeddel megkésve, de 2005-ben végül ellenszavazat nélkül úgy döntött: a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánítja január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának napját.

Auschwitzot nem lehet megérteni, mert nem tartozik a racionális történelmi események közé –idézte Heller Ágnes filozófust Molnár Csaba kancelláriaminiszter a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartott rendezvényen. A miniszter ennek ellenére úgy vélte, kísérletet kell tenni a folyamat megértésére, hisz politikai és társadalmi értelemben nem vagyunk túl a holokauszton.

Feltétel nélkül komolyan kell venni a szélsőséges mozgalmakat – jelentette ki. Súlyos tapasztalatokat szereztünk arról, mi történik, ha a demokratikus közösségek nem figyelnek eléggé oda a veszélyre.

A rendezvényen bemutatták az Egy/másért című kiadványt. Az iskolai munkafüzetként is használható kötet ízelítőt ad az emberi jogi, antirasszista, esélyegyenlőségi programok és civil szerveződések tevékenységéből. Az egyik ilyen szervezet a FARE (Futball a Rasszizmus Ellen Európában), amely játékosok, futballszövetségek és szurkolói csoportok kezdeményezésére jött létre. A hálózatnak lengyel, román, szlovák programjai is vannak, Magyarország csak a rasszista megnyilvánulások felsorolásában szerepel a szervezet honlapján. A FARE azt említi meg, amikor az egykori legendás játékos és szövetségi kapitány a nálunk focizó afrikai játékosokra utalva azt mondta: „alighogy lejöttek a fáról…” (Mészöly Kálmán egyik 2007-es tévés szerepléséről van szó. Utóbb bocsánatot kért, és lemondott az MLSZ elnöki tanácsadói posztjáról.)

Idehaza elterjedt vélekedés, hogy külföldön is a szélsőjobboldal uralja a lelátókat. Ennek ellentmond a FARE, amely szerint szurkolói csoportok sokasága segíti az antirasszista mozgalmat. Magyar szereplőkről ebben az összefüggésben nem tesznek említést.

Bajnai Gordon szerint mindannyian felelősséget viselünk azért, hogy megállítsuk a szélsőségeseket, megakadályozzuk polgártársaink megbélyegzését és a demokratikus elvekkel visszaélve hatalomba igyekvő demokráciaellenes erőket.