A holokauszt áldozataira emlékeztek

Publication date: 2010-01-27

szerda 21:29 dunatv.hu

Megemlékezést tartottak a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából szerdán két budapesti helyszínen. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bejelentette, hogy a holokauszttagadás büntethetőségét megteremtő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

A Holokauszt Emlékközpontban Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt mondta: nem vagyunk túl a holokauszton politikai értelemben se Magyarországon, se egész Európában. A rendszerváltás után több lehetőség nyílt az országban a vészkorszakra való emlékezésre, de ezzel együtt erőre kaphatott az antiszemitizmus is.

Rámutatott arra, hogy a szélsőséges mozgalmak egyre jelentősebbek lettek az utóbbi időszakban, ellenük pedig csak egyféleképpen lehet küzdeni: „feltétel nélkül komolyan kell venni őket”. Ezt támasztják alá „a súlyos történelmi tapasztalatok”, amikor több demokratikus államban utat nyitottak nekik, és emiatt a múlt században már bekövetkezett egy hatalmas népirtás – tette hozzá.

A megemlékezés keretében bemutatták a Holokauszt Emlékközpont Egy/másért című kötetét, amelynek témái között szerepel a történelem, az esélyegyenlőség, a jogvédelem, a sport, a zene és a film, abból a szempontból, hogy miként lehet velük elősegíteni a toleranciát. A diplomáciai testület egy-egy képviselője elmondta, hogy országukban milyen projektek indultak a tolerancia elősegítése érdekében. Az ünnepség végén a résztvevők mécseseket gyújtottak és kavicsokat helyeztek el az áldozatok emlékére a központ emlékfalánál.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje azt közölte Budapesten újságírókkal, hogy a holokauszttagadás büntethetőségét megteremtő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. Ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását, akkor három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokausztot – mondta. Hozzátette: ahhoz, hogy az előterjesztésről – házszabálytól eltérve – még februárban döntsön az Országgyűlés, a Fidesz és a többi ellenzéki párt támogatása is szükséges. A törvényjavaslatot Mesterházy Attila azzal indokolta, hogy ma Magyarországon a mindennapokban ismételten tapasztalható az antiszemitizmus, a szélsőséges újfasiszta eszmék terjedése.

A Játékszínben tartott rendezvényen Avigdor Liberman, Izrael miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere azt mondta: a magyar Országgyűlésnek törvényben kell tiltania a gyűlöletbeszédet, ezzel kell megakadályoznia az antiszemitizmus terjedését, mert egyre jobban felütötte fejét a szélsőségesek mozgalma Magyarországon.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter beszédében kiemelte: a holokauszt túlélőinek üzenete az, hogy „a zsarnokság nem diadalmaskodott, a diktatúrák múlandók, míg az emberek szabadságvágya örök”.