Közelség és távolság összefüggései a holokauszt, illetve a zsidóság (szép)irodalmi reprezentációjában

18 okt

A Holokauszt Emlékközpont
tisztelettel meghívja Önt soron következő programjára

Közelség és távolság összefüggései a holokauszt, illetve a zsidóság (szép)irodalmi reprezentációjában

című kerekasztal beszélgetésre.

Vendégünk:
Dr. Kisantal Tamás,
irodalomtörténész, kritikus, habilitált egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Modern Irodalomtörténeti
és Irodalomelméleti Tanszékének docense

Az esemény online kerül megrendezésre a Zoom felültén
Belépés a következő linken keresztül érhető el:
https://bit.ly/3QXSkvA

Időpont:
2022. október 20. (csütörtök) 17.00 óra

A beszélgetés a holokauszt, a nemzeti irodalom és a világirodalom témájában zajlik. A nemzetközi (európai) és a magyar, illetve magyarországi holokauszt átfogó irodalmi tematikáját járjuk körül, kapcsolódó területeket, társadalomtörténeti, történelmi, irodalomtörténeti és irodalomelméleti vonatkozásokat, személyes szerzői meglátásokat és szövegelemzést is bevonva a diskurzusba.

A lokális kérdések érintik az otthonosság és otthontalanság kapcsolatát, ebben a körben azt a megfigyelhető egyezést vagy különbözést, mely a szerzők nemzetiségét is érinti, hogyan látja és írja meg a holokausztot, vagy zsidóságát, vagy éppen a holokauszt szemlélőjeként saját nem-zsidóságát egy szerző, és ily módon a befogadó, az olvasót mit láthat és mit olvashat. A lokális jelleg, a földrajzi jelleg egyaránt teremt közelséget és távolságot, hozza és távolítja el a holokauszt helyi jellegét, helyben levését, és halványítja el a holokausztot. Ezzel kapcsolatban a generációk (szintén földrajzi vagy helyi jelenléte, maradása vagy diaszpórája) időbeli távolságot hoznak létre és távolodnak el a kezdeti ponttól (1944-1945-től).

Mennyire lehet a helybeliség meghatározó és meghatározott a holokauszt írott reprezentációjában, mennyire vizuális is mindaz, ami szavakkal ábrázolt. Mekkora hatása lehet mindennek a befogadásra, hol rejlenek a kifejezhetőség határai, és ebből következően hogyan alakulhatnak a műfaji határok (dokumentáció, napló, regény vagy visszaemlékezés).

A beszélgetés részvevői:

Dr. Kisantal Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének docense Hörcher Eszter, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa

Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül kerül megrendezésre. További eseményekért és információkért, kérjük keressék fel a fesztivál honlapját:
https://bit.ly/3xVfkof

Az előadás utólag online megtekinthető lesz a YouTube csatornánkon:
https://bit.ly/Holokauszt_Emlekkozpont

Csatolmányok

Név Méret
meghivo_kozelseg_tavolsag 739 KB