Levelek a Távolból… – a Lengyel Zsidók Történeti Múzeuma új épületének első időszaki kiállítása

  • Főoldal
  • Nemzetközi
  • Levelek a Távolból… – a Lengyel Zsidók Történeti Múzeuma új épületének első időszaki kiállítása
31 okt

A varsói Lengyel Zsidók Történeti Múzeuma új épületének első időszaki kiállításán, 2013. május 18. és szeptember 30-a között időutazást tehettek a Levelek a távolból című  tárlat látogatói. Forgács Péter videoinstallációjában a II. világháború előtti lengyel városok és emberek elevenedtek meg a Klezmatics együttes zenéjére.

A Levelek a távolból audovizuális installáció a new yorki YIVO Intézet a Zsidó Kutatásért gyűjteményében őrzött amatőr filmek felhasználásával készült, amelyeket a Lengyelországból az Egyesült Államokba emigráló, és az 1920-30-as években szülő városukba haza látogató zsidó bevándorlók készítettek.

A budapesti Forgács Péter médiaművész és a new york-i Klezmatics együttes művészi érzékenységgel, a 21. század múzeumlátogató igényeit is szem előtt tartva írták át a zsidó utazók „vizuális képeslapjait”. Nemcsak a két világháború közötti Varsó, Vilna, Lódz, Kaluszyn, Kamionka, Kolbuszowa, Nowogródek, Oszmiana, Krakkó, Kurów és Zareby Koscielne városokról készített képek éledtek újjá a mai galériában, hanem az amatőr filmesek felvették a családok, rokonok, barátok hétköznapjait is.  A mindennapi környezet egyedülálló pillanatainak rögzítése a nézőben az „itt” és „most” egyszer megtörtént élményének érzetét keltette. A filmek bepillantást engedtek a két világháború közötti lengyel zsidóság autonóm és gazdag életébe, a Lengyelország legkisebb városaiban is jelen lévő iskolák, önsegélyező-és kulturális szervezetek sokféleségébe. Az archív filmeken megőrzött emberek privát világát követve: viselkedésükből, a látványból, a gesztusokból, a kölcsönös interakciókból Forgács Péter új elbeszélést alkotott mai térben és időben.

Szelektált, válogatott a részletekben, majd különböző sebességgel játszotta le azokat, megtörve a képek eredeti kompozícióját. Az eredeti amatőr filmkészítők a vetítések során saját szavaikkal kommentálták a néma felvételeket. Forgács új hanganyaggal ennek parafrázisát teremtette meg. A képeket feliratok, irodalmi idézetek, visszaemlékezések kísérik, valamint hangsúlyos szerepet kapott a hagyományos zsidó motívumokat és a minimalista formát ötvöző, különlegesen komponált Klezmatics zenéje. Így a szerző az általa létrehozott filmnyelv eszközeivel nemcsak a háború előtti élet történeti és dokumentarista mélységeibe engedett bepillantást, hanem annak egzisztenciális dimenzióiba is, ezáltal nem csupán tanúi leszünk a történelemnek, sokkal inkább az események részeseivé válunk.

Szerző: Mihályi Ágnes

 

Forgács Péter korábbi alkotásai a weben:

Dunai-exodus>>