Marhavagon a Páva utcában

23 jan

Publication date: 2012-01-15

Tűzoltók daru segítségével a helyére emeltek egy második világháborús tehervagont a budapesti a Holokauszt Emlékközpontnál, mely az ENSZ 2012. január 27-i holokauszt emléknapján nyíló vándorkiállítás része lesz. Az Élet Menete Alapítvány kiállítása e helyszínen február 26-ig tekinthető meg. Forrás: bertapress – MTI Fotó: Lakatos Péter

Mától egy marhavagon áll a síneken, a Páva utcai bejárat előtt. A kéttengelyes vasúti kocsit a Tűzoltóság daruja emelte le a trélerről. A rövid sínpárt környékbeli lakosként már napok óta láttam az épület előtt. Ma délelőtt aztán hirtelen benépesült az utca. Az Akciócsoport rendőrei lezárták az útszakaszt, befordult az Üllői útról a tűzoltódaru, nyomában a szabványosnál jóval hosszabb szállítójárművel. A vagon rendőri felvezetéssel érkezett a Közlekedési Múzeum Tatai úti telephelyéről, ahol a muzeális darabok felújítását is végzik.

A daruzás sokáig elhúzódott. A vagon tetejére létrákat helyeztek, de mivel közel volt a sínpár a kőfalhoz, s félő volt, hogy a létrák megsértik a drága, falakat burkoló köveket, félbehagyták a munkát. Szerencsére sikerült kézi erővel kijjebb húzni a síneket, s utána már minden olajozottan működött. A vagon végre ideiglenes helyére került.

Nézzék meg a Steiner Gábor fotóiból összeállított képgalériát a bertapress honlapján>>