Megemlékezés a rigai gettó áldozatairól

05 dec

2016. november 29-én a Riga melletti erdőkben 1941-ben meggyilkolt zsidókra emlékező koszorúzást szervezett a helyi zsidó közösség, amelyen többek között Raimonds Vejonis köztársasági elnök és Inara Murniece házelnök asszony is részt vett. A rumbulai erdőkben 1941 végén két nap alatt 25 000, a rigai gettóba telepített és 1000 németországi zsidót lőttek tömegsírokba. Ezt követően a lett holokauszt tragédiájaként a teljes lettországi zsidóságot kiirtották.


A 75 évvel ezelőtti eseményekre, a holokauszt áldozataira emlékezve Raimonds Vejonis köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a múltra való visszatekintés elengedhetetlen része a jövő formálásának: a demokrácia alapú társadalomban nem elfogadható az intolerancia, a rasszizmus, az antiszemitizmus. Az embertelen elnyomás és a hatalmas veszteség ellenére a lettországi zsidó közösség újraéledt, tevékenységük hozzájárul a szociális, vallási és kulturális élet fejlődéséhez, általuk Lettország gazdagodik – húzta alá.

Arkagyij Suharenko, a Lett Hitközségek Tanácsának elnöke (balról), Raymond Vejonis köztársasági elnök,
Inara Murniece házelnök és a Rigai Hitközség vezetője David Kagan a rigai gettó foglyok emlékművénél
(Foto: LETA Hírügynökség)

Murniece házelnök erkölcsi és politikai kötelességnek nevezte, hogy Lettországban tovább folytatódjon a holokauszt kutatása. Hangsúlyozta, hogy az eredményeket minél szélesebb körben kell terjeszteni, a diákoknak pedig oktatási programok keretében szükséges azokat bemutatni. A jelenre utalva a mai világ kulcskérdésének a béke fenntartását tartotta. Ezt elősegítendő, növelni kell a biztonságot, meg kell akadályozni a háborúk kirobbanását, s segíteni kell egymást.
Az ország vezetőit követően a Lettországba akkreditált izraeli nagykövet asszony, majd a zsidó közösség képviselői is megemlékeztek az áldozatokról. Végezetül a résztvevők, közöttünk nagykövetségünk képviseletében Simon Kinga elsőbeosztott megkoszorúzták az emlékhelyet.

Foto: Leta Hírügynökség

A megemlékezést követően a Lettországi Zsidók Múzeumában – az újabb kutatások eredményeit felhasználva – új tárlat megnyitására került sor. A múzeum alapítója, Dr. Vestermanis a tárlat bemutatásakor megemlékezett az Auschwitzból Lettországba deportált magyar zsidó nőkről is, valamint megemlítette az emlékükre, Valde Maleja egykori szemtanú által készített szobrot is. A tárlatban a magyar zsidó nők, valamint a szobor története is előkelő helyet kapott. Nagykövetségünk és Müller Adrien nagykövet asszony szerepét az ide deportált magyar zsidó nők sorsának kutatásában Dr. Vestermanis kiemelte.
Tájékoztatásul jelezzük, hogy folytatjuk az egyeztetéseket a helyi zsidó közösség képviselőivel és Riga város önkormányzatával annak érdekében, hogy szobor méltó helyszínre kerüljön. A szobor makettjét az örökösök szabad felhasználással már a nagykövetségnek adományozták.

Müller Adrien
nagykövet
Magyarország Nagykövetsége
Riga, Lettország