Megemlékezés az Anne Frank Ház alapításának 50. évfordulójáról

03 máj

Az Anne Frank Ház alapításának 50. évfordulója alkalmából hivatalos megemlékezést tartanak 2010. április 28-án a Westerkerk templomban Beatrix holland királynő részvételével.

 

 

A megemlékezés kezdete előtt Beatrix királynő ünnepélyesen átadja az Anne Frank Ház új, napló szobáját. 2010. április 28-tól nemcsak Anne Frank jól ismert piros-zöld kockás borítójú első naplója, hanem minden naplója és kézirata az állandó kiállítás része lesz ott, ahol eredetileg íródtak.

A Westerkerk templomba 600 résztvevőt várnak. Beszédet mond Hans Westra, az Anne Frank Ház igazgatója, Wim Kok, a Felügyelő Bizottság elnöke és korábbi miniszterelnök és Abram de Swaan, az Amszterdami Egyetem Társadalomtudományi Karának nyugalmazott professzora. Ezen kívül fiatalok is részt vesznek a megemlékezésen, többek között a népszerű holland énekes, Trijntje Oosterhuis, is fellép. A rendezvény részeként bemutatják az Anne Frank Ház „Virtuális Szárnyát” is, különös hangsúlyt fektetve az Online Secret Annexe-re (Anne Frank búvóhelyének virtuális verziója), ami a virtuális múzeum része.