Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde

  • Főoldal
  • Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde

„Emlékeink a jövő záloga”c. TÁMOP projekt A Holokauszt Emlékközpont irányításával 2011 novemberében indult intézményünk két nagycsoportjában.

Az elkészült tematika szerint általában havonta két alkalommal Döbrentey Ildikó és Levente Péter látogatja meg a gyermekeket. Ezeket az alkalmakat a gyermekek mindig nagyon várják, hiszen Ildikó nénje és Péter bátyó mesél: Döbrentey Ildikó: Égből pottyant mesék, Égből pottyant új mesék és Égből pottyant legújabb mesék című mese kötetekből.

Az előadó művészek mindig olyan meséket választanak ki a gyermekek részére, melyek maradandó értékeket közvetítenek a felnövekvő nemzedék számára. Az eddig előadott hét történet nagyon sok szép emberi értékkel gazdagította a gyermekeket. Bátorság puszi: félelmeink legyőzésére, legyőzhetőségére tanított,

Csiga család: családi összetartozás fontosságára, „jó tett helyébe jót várj” és a csúfolódás csúnya tulajdonság, nem marad büntetés nélkül, megtanítása.

A Durci c. történetben- milyen a másság átélése, más idegen környezetben, gyermekek életkori sajátosságára lefordítva.

A Zsiráfatyafi a hovatartozás kérdésére kereste a választ.

A fekete bárányka a kirekesztettség, másság, egyedüllét, többiek hiánya, a megbocsátás, és összetartozás öröme és fontossága kérdésekre válaszolt.

A zöldfülű nyúl az ősi tudásvágy az érdeklődés, fejlődés menete és fontossága, s ennek támogatása.

Öreg Janó története a szükség van még rám kérdését feszegeti.

Az előadott történeteket a csoportok egy későbbi időpontban újra feldolgozták. Az óvodapedagógusok ismét előadták felelevenítették a meséket, majd a gyermekekkel együtt valamilyen technikával: dramatikus játékkal, bábok készítésével, rajzzal, barkácsolás technikájával eljátszották, újra élték, beleélhették magukat a történetekbe. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítottak arra, hogy a fentebb említett értékek rögzülhessenek, beépülhessenek a gyermekek személyiségébe.

Úgy érezzük, hogy a program nagy értékrenddel bír az óvodáskorú gyermekek személyiségfejlődésének segítésében. Képesség és kompetencia fejlődésük, önismereti és önmegvalósítás értelmezésének támogatásában.

Igaz a programnak még nincs vége, de már most nagyon köszönjük, hogy részt vehetünk benne. Gyermekeink Döbrentey Ildikó meséit, és Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadásait hallgatva válhatnak a jövő nemzedék jobb embereivé. Hiszen olyan szép emberi értékeket tanulhatnak, melyek a feldolgozás során elmélyülnek személyiségükben az „Emlékeink a jövő záloga” c. projekt és a Holokauszt Közalapítvány támogatásával.

A foglalkozásokról készült fényképeket ide kattintva megnézheti

Galériák

Név
Naszály Óvoda

Csatolmányok

Név Méret
Naszaly_osszefoglalo.docx 15 KB