Nemzetközi Holokauszt Emléknap 2010.

22 ápr

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

Az egyhangúlag elfogadott ENSZ-határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot. A Holokauszt Emlékközpont minden évben megemlékezik erről a gyásznapról.

Auschwitz felszabadulásának 65. évfordulóján bemutatásra került Egy/másért című kiadványunk,

melyben nemzetközi áttekintést nyújtottunk a legérdekesebb toleranciát, kultúrák párbeszédét elősegítő kezdeményezésekről.

Az eseményre meghívtuk a kiadvány előkészítésében aktív segítséget vállaló budapesti követségeket, nemzetközi szervezetek képviselőit.Támogatva választott témánk fontosságát és aktualitását Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai, Pierre Guimond kanadai, Dorothee Janetzke-Wenzel német és Jaromír Plisek cseh nagykövet személyesen is ajánlotta országa sikeres projektjeit a magyar fiataloknak.

Az eseményen került sor a Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára kiírt internetes játék díjátadójára is.

Végül a jelenlévők az Emlékfalnál tisztelegtek a holokauszt áldozatai előtt.

Foto: Kovács Bence, nol.hu

Következő bejegyzés

Emlékek eltűnőben