Nyolcvanöt zsidó emlékhelye Ásványrárón

02 jan

1944 őszén Budapestről indult az a halálmenet, melyben huszonnégyen Ásványráró határában betegen, legyengülve vesztették életüket. Nekik, valamint a szigetközi településről Auschwitzba deportáltaknak és a korábban itt elhunyt zsidóknak állít emléket a 2011. november 27-én újraavatott temető. Forrás: Kisalfold.hu

A legfiatalabb ásványrárói, akit Auschwitzba deportáltak, a négyéves Glatter Róbert, a legidősebb a 81 éves Epstein Lázárné volt. Hitközségi adatok szerint a szigetközi településről huszonhat zsidót hurcoltak haláltáborba, közülük huszonketten soha nem térhettek haza. Négy ásványrárói család, mely nem menekülhetett a koncentrációs tábor pokla elől: Epstein, Deutsch, Flaschner és Glatter.

Prof. dr. Szita Szabolcs, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója elmondta: Ásványrárón 1930-ban negyvenhét zsidó élt, az 1941-es népszámláláskor már csak harminchárom.

1944-ben a fővárosból nyugatra indult az a halálmenet, melyben huszonnégyen Ásványráró határában legyengülve, betegen életüket vesztették. Őket a faluba hozták, itt temették el, ám már nem volt, aki nekik emléket állítson. Csak közel hét évtized után.

2011. november 27-én emlékfalat avattak az itt elhunyt és innen Auschwitzba deportált zsidók tiszteletére.

Pannonhalma, Darnózseli után Ásványrárón avatták újra az egykori zsidó temetőt. Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke tájékoztatása szerint Győrasszonyfán is folyamatban van a temető felújítása. A szigetközi településen a helyi önkormányzat és a zsidó hitközség szándékai találkoztak, az emlékhely kialakításához támogatást nyertek.

– A zsidó temető újraavatása példaértékű, mert a szeretet és a múlt tisztelete miatt jöhetett létre. Mert vannak emberek, akik nem hagyják a feledés homályába merülni az ősök tiszteletét. Emléket állíthattunk azoknak az embereknek, akiknek eddig nem gyúlhatott fény a sírjánál és nem kerülhettek rá a szeretet és az emlékezés virágai – hangsúlyozta Tatainé Popp Rita polgármester.

Deutsch Róbert, a rabbitestület vezetője arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy többek közt Mosonmagyaróváron, Rajkán, Téten, Győrszemerén voltak nagyobb zsidó hitközségek, az ásványrárói fiókhitközségként működött egy imaházzal.

A most újraavatott temető emlékhelye a már említett huszonkét haláltáborba hurcolt és ott elhunyt helybeli, valamint a huszonnégy itt életét vesztett deportált mellett további harminckilenc ember előtt hajt fejet. Ők azok, akiket 1897 és 1944 között az ásványrárói temetőben helyeztek örök nyugalomra. „A régebbi sírok eltűntek, a köveket elhordták. Emléküket azonban nem lehetett elhordani, nem felejtjük el őket, 39 név most már az emlékfalon, gránittáblába vésve olvasható” – hívta fel a figyelmet Villányi Tibor. Az emlékfalba a régi sírok maradványait is beépítették.

– A XX. század rémségének üzenete mellett figyelmeztet ez a hely: a szeretetre, a gyűlölet elleni fellépésre – fogalmazott prof. dr. Szita Szabolcs az újraavatott temető mának szóló üzenetéről.

 

Bővebben a festői szépségű településről Ásványráró honlapján >> tájékozódhatnak.

Előző bejegyzés

Az Auschwitz Album Tatán

Következő bejegyzés

A kiállítás egy kiáltás