“A mi iskolánk – és akik hiányoznak” – fotógyűjtő pályázat

  • Főoldal
  • “A mi iskolánk – és akik hiányoznak” – fotógyűjtő pályázat
04 febr

Deadline: 2010-10-30

A régvolt iskolatársak élete nem, de emlékük talán megmenthető, ezért a Holokauszt Emlékközpont „fényképmentő” pályázatot hirdet diákok, tanárok és helytörténészek számára. A régi, családi fényképalbumokban még ma is fellelhető iskolai csoportképeket keressük, melyen zsidó iskolás gyerekek láthatók osztálytársaik körében. E fényképéket szeretnénk összegyűjteni és megőrizni az utókornak. A pályázat lezárult, eredmények >>

1944 áprilisában zsidó és nem zsidó gyermekek együtt örültek a háború miatt megrövidített tanév végének. Nem sejtették, hogy néhány hét, hónap múlva gettóba zárják és deportálják zsidó iskolatársakat, akik közül alig néhányan térhettek csak vissza.

A pályázat célja

A régvolt iskolatársak élete nem, de emlékük talán megmenthető, ezért a Holokauszt Emlékközpont „fényképmentő” pályázatot hirdet diákok, tanárok és helytörténészek számára. A régi, családi fényképalbumokban még ma is fellelhető iskolai csoportképeket keressük, melyen zsidó iskolás gyerekek láthatók osztálytársaik körében. E fényképéket szeretnénk összegyűjteni és megőrizni az utókornak.

A pályaművekről részletesen

Kérünk tehát minden, e téma iránt érdeklődő általános iskolás, gimnazista vagy egyetemista fiatalt (és persze tanáraikat), hogy kutassanak fel minél több csoportképet iskolájukban, családjukban, ismerőseiknél, a helytörténeti gyűjteményekben, vagy akár könyvekben is. A fényképek az iskolai élet bármely pillanatában készülhettek: osztályfényképezésen, sportversenyen, iskolai ünnepségen, táborozáson, kiránduláson stb. 

A képekhez magyarázó szöveget – ha lehet, történeteket is – várunk: ki látható a fotón, mit tudhatunk róla, az életéről, a sorsáról. (Ha egy csoportképen nem ismert mindenki neve, jelöljék azokat, akiről rendelkeznek adatokkal, információkkal.)

A digitalizált képek mellett a pályázó kiállítási tablótervének leírását is örömmel fogadjuk.

Pályázhatnak

Általános- és középiskolás tanulók, főiskolások, egyetemisták, tanárok és helytörténeti kutatók.

Benyújtandó pályázati dokumentumok

• Adatlap: név, iskola neve, iskola címe, a pályázó értesítési címe és email-címe, telefonszáma. (E-mail mellékletként csatolva)

• A beküldendő fotók: digitalizált képek jpg formátumban, 300 DPI felbontásban

• Magyarázó szöveg, Word doc formátumban (E-mail mellékletként csatolva)

Beküldési határidő: 2010. október 30.

A pályázati anyagok elbírálási határideje: 2010. november 30. 

Minden résztvevőt e-mail-ben, és postai levélben értesítünk, a nyertesek névsorát közzé tesszük honlapunkon is. 

A pályázat díjazása

A három legjobb pályázat beküldőit egyenként 100 000 Ft-os díjjal jutalmazzuk. 

További négy pályázatot 50 000 Ft-os különdíjban részesítjük. A legjobb pályázati anyagokat Intézményünk honlapján közzétesszük és egy módszertani nap keretén belül lehetőség lesz bemutatásukra is.

A bírálóbizottság tagjai

Jalsovszky Katalin, Pécsi Katalin, Vajda Júlia.

Konzultációs lehetőség kérhető az alábbi elérhetőségeken!

A pályázat kiírójáról

A Holokauszt Emlékközpont Közép-Kelet-Európa első, csak a vészkorszak tárgyi- és iratanyagát gyűjtő, feldolgozó és bemutató intézménye. Feladata, hogy a közvéleményt – elsősorban a fiatalabb generációkat, a diákokat – tájékoztassa és oktassa a holokauszt történetéről, annak emberi, erkölcsi, kulturális és gazdasági következményeiről; bemutassa, hogyan függ össze a holokauszt története a világban ma zajló eseményekkel. 

Címe: 1094 Budapest, Páva u. 39/Tel: 1 455 3333/Fax: 1 455 3399/E-mail: info(kukac)hdke.hu

A pályázat eredményhirdetése>>

További információ:

Pécsi Katalin, Ph.D

H-1094 Budapest, Páva u. 39.

telefon: + 36 1 455 3306

mobil: + 36 30 627 3610

email: pecsi.katalin(kukac)hdke.hu

Vizi Éva

H-1094 Budapest, Páva u. 39.

telefon:+ 36 1 455-3310

mobil: + 36 30 339 3963

e-mail: vizi.eva(kukac)hdke.hu

 

Csatolmányok

Név Méret
A_mi_iskolank_2010.pdf 184 KB