QR 46

Hogyan került a kóser kolbász a kalendáriumba?

Az orthodox kóser ipar kiépítését az Orthodox Központi Iroda lapjának szerkesztője, Groszberg Lipót a századfordulónak és a 20. század elejének elérendő céljaként fogalmazta meg. Az ipari méretű rituális termelés, a fővárosi orthodoxiára összpontosítva, a húsiparban jelent meg leginkább. Kóser termékre a neológiának is igénye volt. 1894-ből értesülhetünk a Hölgyek és urak Győri Millenniumi naptárából (1895. évre) Fleischmann „első győri kóser kalbász és szalámi gyáráról”, amely a Baross út 37. szám alatt működött. Belvárosi fióküzlete a Baross út 1. szám alatt, a győri első takarékpénztári épületben volt található. Kínálatában győri füstölt és debreceni kolbász, szafaládé, tormás és párizsi, füstölt hús, füstölt nyelv, veronai és magyar szalámi volt kapható. A Millennium környékén gyakran hirdette vásártéri fűszer- és csemegekereskedését Freund Adolf. Ezek a vállalkozások a városi zsidóság új életkörülményeihez igazodva nyújtottak vallási előírásokat követő élelmiszerellátást.

How did kosher sausage get on the calendar?

The industrial-scale kosher production appeared mainly in the meat industry. In 1894, we learn from the Győr Calendar of Ladies and Gentlemen (for 1895) about Fleischmann’s “first Győr kosher sausage and salami factory", which operated at number 37 Baross road. Its downtown branch was located at Baross road 1, in the first savings bank building in Győr. In the 1890s, Adolf Freund often advertised his spice and delicatessen shop at the market. These businesses provided a food supply in line with religious observances and adapted to the new living conditions of the city’s Jews.