Sátoraljaújhely, 1944.

04 ápr

„Utolsó percek” címmel látható a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum időszaki kiállítása a Holokauszt Emlékközpont zsinagógájának galériáján. A tárlat bemutatja azt az 1944. március 22-én kezdődött és április 6-án befejeződött, fegyverrel, előre megszervezett szökéssorozatot, amely a magyarországi antifasiszta ellenállás egyik kiemelkedő példája.


A kiállításon megismerkedhetünk azokkal a körülményekkel, amelyek a fogvatartást jellemezték a múlt század első felében. A második világháború idején különféle politikai rabokat is őriztek Sátoraljaújhelyen, a főként budapesti, fegyveres akciókat szervező Deák-kör tagjaitól a délvidéki partizánokig.
A bebörtönzött politikai foglyok joggal tartottak attól, hogy a közelgő szovjet front elől náci haláltáborokba szállítják őket, vagy egyszerűen lemészárolják őket a börtönudvaron. Ennek megakadályozására fegyveres lázadást és szökést terveztek, az akciót 1944 májusára időzítették.

 A kitörés tervezett útvonalai

A cél: elérni a szlovák partizánokat

Magyarország német megszállása azonban keresztbe húzta a terveiket és a március 22-i kétségbeesett kísérletüket vérbe fojtották.
Az eseményeket és az azt követő megtorlást bemutató tárlat 2017. április 20-ig látható a Páva utcai zsinagóga karzatán. A kiállítás a NÜB közvetítésének köszönhetően jutott el a Páva utcai emlékhelyre.