Szenes Hannára emlékeztünk

11 nov

Halálának évfordulója alkalmából emlékeztünk Szenes Hannára, akit hősként tisztel az izraeli nép, és hősként tisztelhetne a magyar nép is. Hetvenegy éve, 23 éves korában ítélte halálra a nyilas hadbíróság.

Hanna a magyar fasizmus áldozata. Azon kevesek egyike, aki brit egyenruhában fegyvert ragadott, vállalta a lehetetlen küldetést. Földi maradványait 1950-ben kiszállították Izraelbe. Hősnek kijáró pompával Jeruzsálemben, azon a hegyen kapott végső nyughelyet, ahol a modern zsidó állam megálmodója, a szintén budapesti születésű Herzl Tivadar. Azóta nemzedékről nemzedékre ébren tartják emlékét. De nemcsak Izraelben, hanem szerte a nagyvilágban, legutóbb 2011-ben, a New York-i Museum of Jewish Heritage szentelt kiállítást életútjának.

Ám Magyarországon továbbra is dolgozik a történelmi amnézia. „A szocializmus évtizedei alatt azért illett elhallgatni, mert cionistaként és brit katonaként nem volt beilleszthető a hivatalos antifasiszta ellenállási kánonba” – írja Novák Attila történész. Szocialista volt, de nem valamelyik kommunista frakció tagja. Ellenkezőleg, cionista, öntudatos zsidó és népi a a hős – minden olyan jóakaratú ember hőse, aki gyűlöli a zsarnokságot.

Itt akár pontot is lehetne tenni e hézagos mementóra, de felmerül a kérdés: vajon miért nem tudja még ma sem befogadni a magyar társadalom Hanna hőstettét? Mit (nem) tettek a rendszerváltás utáni kormányok, hogy mártíromsága itthon ismertté váljon, hogy legyen magyar nemzeti hős, nevét itthon is hirdesse utcatábla, vértanúsága bekerüljön a tankönyvekbe? – írta, kérdezte Heimer György újságíró Szenes Hanna kivégzésének egy korábbi évfordulóján. (A teljes cikk a Népszabadság archívumában olvasható http://goo.gl/YfHwP1.)

A megható megemlékezésen Pálos Péter hegedűművész zenés köszöntőjét Prof. Dr. Szita Szabolcs méltató beszéde követte. Havas Judit és Garai Róbert Szenes Hanna verseit szavalták, előadásukat többször kiegészítve a Sabbathsong Klezmer Band dalaival. Az emlékezőket köszöntötte Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete is.

Az Emlékközpont udvarán, a közeljövőben kialakításra kerülő emléksarok installációja előtt a Mensch Nemzetközi Alapítvány nevében Angyal László emlékezett Szenes Hannára, és kérte fel az OR-ZSE kántorszakos hallgatóját, Rosenfeld Dániel Imrét az emlékezés imájára. Szenes Hanna életútját felidéző installáció előtt az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés köveit és mécsest gyújtottak az ifjan mártírhalált halt költőnő tiszteletére.

A megemlékezésen készült fényképeket megtekintheti fotógalériánkban.