Tanulmányok

Gellért Ádám–Gellért János: Az 1941. évi kőrösmezői deportálások

A kitoloncolásokat jóváhagyó minisztertanácsi döntés háttere

A Kőrösmező 1941 kutatócsoport tanulmánya frissen feltárt levéltári iratok alapján részletesen bemutatja – először a témával foglalkozó szakirodalomban –, hogy a deportálásokat a legfelső kormányzati szinten, a minisztertanács 1941. július 1-ji ülésén is jóváhagyták.

A tanulmány ezen felül megcáfolja azt a szakirodalomban igen elterjedt nézetet, miszerint a kitoloncolások ötlete a belügyminisztérium középvezetőitől származott volna. A tanulmány külön kitér arra is, hogy német nyomásra rendelték-e el a deportálásokat.  

Hetvenegy évvel ezelőtt a magyar állam szervei körülbelül húszezer, évtizedek óta az országban élő zsidó személyt egy határ menti katonai gyűjtőtáborban összegyűjtöttek, majd teherautókon a magyar hadsereg által megszállt oroszországi hadműveleti területre szállítottak. A kitoloncoltak nagy részét német rendőri egységek mészárolták le 1941 nyarán-őszén különböző ukrajnai városokban (Kamenyec-Podolszkij, Nadvorna, Sztaniszlau és Kolomea).

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos folyóiratában (Betekintő) megjelent cikk letölthető innen:

Kereshető verzió>>

Pdf verzió>>

 


 

Gellért Ádám–Gellért János: Az 1941-es deportálások és Csatári László

A cikk az Élet és Irodalom, 2012. augusztus 31-i számában jelent meg: LVI. évfolyam, 35. szám.

A cikket az Élet és Irodalom engedélyével közöljük.

Pdf verzió>>

 


A szerzőkkel a korosmezo1941@hdke.hu címen lehet felvenni a kapcsolatot.

 

Csatolmányok

Név Méret
ES_2012_08_17_GellertA.pdf 77 KB
Betekinto_2012_2_GellertA_J.pdf 463 KB