Új vezetők kinevezése a Holokauszt Emlékközpontban

13 szept

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriuma 2011. szeptember 5-ei ülésén döntött a Páva utcai intézmény vezetésére beérkezett pályázatokról.

A kuratórium a határozat szerint a Holokauszt Emlékközpont május óta megbízott ügyvezető  igazgatóját, Prof.  Dr. Szita Szabolcs történészt , az MTA doktorát,  a Budapesti Holokauszt Intézet alapítóját nevezte ki a nemzeti holokauszt intézmény élére. Az ügyvezető igazgatóhelyettesi feladatokat az eddig szintén megbízottként tevékenykedő Dr. Botos János történész látja el.

Prof. Dr. Szita Szabolcs az 1990-ben társadalmi kezdeményezésre alakult Magyar Auschwitz Alapítvány-Holocaust Dokumentációs Központ egyik alapítójaként végezte Magyarországon a holokauszt történetének kutatását és a társadalommal való megismertetését. Dr. Botos János történészként dolgozott a szervezetnél.

Dr. Botos János ügyvezető igazgatóhelyettes, Holokauszt EmlékközpontTevékenységük, több mint tízéves szakmai munkájuk eredményeként a magyar kormány 2002-ben életre hívta a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítványt.  A budapesti Páva utca 39. szám alatti intézményben egészen 2009-ig vezető történészként illetve tudományos titkárként kutattak és oktattak. Nemzetközi szinten ismert és elismert kutatók, nevükhöz fűződik többek között számos szakkönyv megírása, jelentős kutatási, képzési programok beindítása, a Balfi

Nemzeti Emlékhely létrehozása. 

2009-ben távozni kényszerültek az intézményből, ekkor alapították meg a Budapesti Holokauszt Intézetet. Itt folytatták emlék- és embermentő kutatási és történészi munkájukat.  A Holokauszt Emlékközpontba idén tavasszal térhettek vissza, amikor a KIM új koncepció kialakításával, az általa létrehozott új kuratórium pedig a pályáztatási folyamat lezártáig megbízással helyezte őket a Páva utcai intézmény élére.

Az új vezetés kinevezését követően, az Emlékezés Háza koncepcióban leírtaknak megfelelően legfontosabb célként az intézmény szakmai tekintélyének emelését, társadalmi elfogadottságának,  elismertségének növelését, a fiatal korosztály, a pedagógus-társadalom megszólítását tűzte ki maga elé.

 

Csatolmányok

Név Méret
Dr.Botos_Janos_ugyvezeto_igazg_helyettes_HDKE.jpg 123 KB
Dr.Botos_Janos_ugyvezeto_igazg_helyettes_HDKE.jpg 123 KB
Prof_Dr_Szita_Szabolcs_DSc_ugyvezeto_igazg_HDKE.jpg 208 KB
Prof_Dr_Szita_Szabolcs_DSc_ugyvezeto_igazg_HDKE.jpg 208 KB
Vezetok_kinevezese_HDKE_2011_09_05.pdf 504 KB
Koncepcio_2011_jun.pdf 186 KB