Wallenberg konferenciát rendeztek a szlovákiai Somorján

02 dec

2012. november 21. (MTI/HDKE) A tudományos tanácskozást a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezte a Raoul Wallenberg Emlékbizottság támogatásával a svéd diplomata születésének centenáriuma alkalmából. A Holokauszt Emlékközpont képviseletében a konferencián előadást tartott Prof. Dr. Szita Szabolcs, igazgató, Dr. Botos János igazgatóhelyettes és Dr. Salamon Pál levéltáros.

A konferenciát megelőzően Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, továbbá Balogh Csaba Magyarország és Alexander Ben-Zvi, Izrael pozsonyi nagykövete, valamint Vladimir Kestler, Svédország tiszteletbeli főkonzulja megkoszorúzta a svéd diplomata Pozsonyban elhelyezett emléktábláját.

Németh Zsolt a konferencia megnyitóján elmondta: amikor a magyar kormány a 2012-es évet Wallenberg Emlékévnek nyilvánította, az emlékezés és a rendezés két feladatát tűzte ki maga elé. Rámutatott: az emlékév egyik üzenete az volt, hogy egyértelművé tette, Magyarország kormánya határozottan elítéli és elutasítja az antiszemitizmus minden formáját.

“Azért is elutasítja, mert világosan látja, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus és az előítéletesség minden formája megosztja a nemzetet, mert elfogadhatatlan módon különbséget tesz ember és ember, magyar és magyar között” – fejtette ki az államtitkár, aki szerint voltaképpen a nemzet ellen követnek el merényletet “a nemzet zsidó, roma vagy más identitású vagy származású tagjai ellen” uszítók, mert így megosztják a nemzetet.

“Erkölcsi kötelességünk volt szembesülni azzal, hogy néhány évtizeddel ezelőtt volt egy olyan korszak, amikor a magyar kormányzat és közigazgatás aktív közreműködésével magyar állampolgárokat származási alapon kizártak a nemzet testéből” – szögezte le. A lassan végéhez közeledő Wallenberg Emlékév kapcsán hozzátette: ennek során úgy próbálták a középpontba helyezni az emlékezést, hogy az ne hozza magával a sebek felszaggatását, és ne szüljön sem vádaskodást, sem önvádat.

A konferencián felszólalt Alexander Ben-Zvi, Izrael pozsonyi nagykövete is. Rendkívüli értékekkel rendelkező emberként jellemezte Wallenberget, mivel egy olyan időszakban segített a zsidókon, amikor az életét tette kockára, aki ilyet tett. Megállapította: Wallenberget Izrael nemzeti hősének tekinti.

Szlovák részről felszólaltak még: Eduard Nižňanský a pozsonyi Commenius egyetem,  Katarína Hradská a Szlovák Akadémia Történettudományi Intézet és Martina Fiamová a Nemzeti  Emlékezet Intézet munkatársai, valamint Koncsol László, református lelkész. Öllös László, a konferenciát rendező Fórum Intézet elnöke beszédében azt hangoztatta: a borzalmasra és szörnyűre azért kell emlékezni, mert minden ember szép dolgok, de borzalmak forrása is lehet.

Forrás: MTI 2012. november 21., szerda 13:29