Kegyetlenség és emberség a tömeghalál hónapjaiban

04 dec

2012. december 1-jén, a Sopron melletti Balfon rendeztük meg az Erődítő kényszermunkások 5. emléknapját. A Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhely, s az évente december első napjaiban megrendezett emléknap a második világháború utolsó hónapjaiban Sopron környékén felállított kényszermunkatáborok áldozatainak emlékét őrzi, köztük olyan jeles személyekét mint Szerb Antal, Halász Gábor, Sárközi György.

Megemlékezés és koszorúzás az egykori tömegsírok helyszínénAz emléknap programja a temetődombon, az egykori tömegsírok helyszínén emelt emlékműnél kezdődött, ahol Prof. Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója felidézte az 1944-45-ben Sopron-Balfon és a nyugati határszél több településén, köztük Kőszegen, Rohoncon és a Hidegségben történteket. Ezt követően Dr. Simon István, Sopron város alpolgármestere; Dr. Varga László, a Nyugat-magyarországi Egyetem Pedagógiai Karának dékánhelyettese; Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének elnöke, Sessler György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke; Dr. Botos János, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóhelyettese és Dr. Nuber István, a Holokauszt Emlékközpont oktatási főtanácsadója helyezték el koszorúikat az emlékhelyen, majd az embermentők emlékkövénél és a helyi német kitelepítettek emlékművénél is főhajtással tisztelegtek.

A balfi József Attila Művelődési Házban folytatódó rendezvényen, mely A MEGSEMMISÍTÉS MUNKÁVAL címet kapta, Dr. Botos János köszöntötte a  vendégeket, majd felolvasta Sárközi Mátyás, Sárközi György fiának ez alkalomból írt üzenetét.  A továbbiakban Dr. Simon István beszédben méltatta az összefogást, mely a korábbi, megrongált emlékmű köré 2008-ra európai rangú alkotásként, irodalmi- történelmi emlékhelyet emelt. Az egykori munkaszolgálatosok  egyéni tragédiáit, köztük a magyar kultúra legnagyobb veszteségeit középiskolai diákok esszéi elevenítették fel. Ahogy azt Dr. Nuber István, a Holokauszt Emlékközpont oktatási főtanácsadója elmondta: Az intézmény által novemberben kiírt A magyar kultúra veszteségei című pályázatra 65 pályamű érkezett szerte az országból. A balfi emléknapon a soproniak  6 különdíj átadásával ismerték el a középiskolás, gimnazista diákok magas színvonalú munkáját. Olyan életművekről készültek dolgozatok, s hallhattak  részleteket a vendégek, mint Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Komor Marcell, Richter Gedeon.  A műsort a soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai által előadott zeneművek és az Utak és messzeségek című irodalmi összeállítás zárta.

A délutáni program AZ EMBERIESSÉG GYŐZELME címet viselte. A résztvevők Maria Mauz és édesanyja embermentő akciójáról készült filmrészlet vetítését követően történeti és pedagógiai témájú előadásokat hallgathattak meg Engelbert Kremshofer, Graz és Harald Strassl történész, az Eisenstadti Egyházi Gimnázium igazgatóhelyettesének tolmácsolásában.

Az emléknapot elismerő oklevelek átadása zárta. Az Igaz Emberekért Társaság , mely a Holokauszt Emlékközpont támogatásával az embermentők emlékének  megőrzésére jött létre 2011-ben, okleveleket adott át az egykori osztrák embermentőknek és leszármazottaiknak, köztük Engelbert Kremshofernek, a Trummer és a Léderer családnak.

A magyar kultúra veszteségei című pályázat különdíjasai:

Sopron város különdíja: Komor Marcellről készült esszé írójának

Szinai Krisztina Zsófia, Széchenyi István Gimnázium, Sopron,

Felkészítő tanár: Greksza Tünde

Átadja: Dr. Simon István, Sopron város alpolgármestere

Nyugat-magyarországi Egyetem különdíja: Gelléri Andor Endréről készült esszé írójának

Ferenczi Debóra, Bornemisza Péter Gimnázium, Budapest,

Felkészítő tanár: Turai Julianna

Átadja: Dr. Varga László, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Ped. Kar dékánhelyettese

Soproni zsidó hitközség különdíja: Szerb Antalról készült esszé írójának

Horváth Klaudia Gabriella, Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola, Oroszlány,

Felkészítő tanár: Mészárosné Fülöp Laura

Átadja:  Sándor Péter hitközségi elnök

Soproni zsidó hitközség különdíja: Richter Gedeonról készült esszé írójának

Urbán Balázs, Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom

Felkészítő tanár: Peragovics Ferenc

Átadja: Sándor Péter hitközségi elnök

Soproni Téma különdíja: Szerb Antalról készült esszé írójának

Latinovits Katalin, Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém

Felkészítő tanár: Horváth Eszter

Átadja: Horváth Ferenc, a Soproni Téma főszerkesztője

A balfi József Attila Művelődési Ház különdíja: Gelléri Andor Endréről készült esszé írójának

Deák László Olivér, Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola, Oroszlány,

Felkészítő tanár: Mészárosné Fülöp Laura

Átadja: Huszár László igazgató

Az emléknap szervezői:

Holokauszt Emlékközpont

Nyugat-magyarországi Egyetem BPK Szakmai Tanárképző Intézete

Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete

Nácizmus Üldözöttei Bizottsága

Emlékezés 1944 – 2004 Közhasznú Alapítvány

Budapesti Holokauszt Intézet

Együttműködő partnerek:

Zukunftsfonds der Republik Österreich

Osztrák Kulturális Fórum, Budapest

Simon Wiesenthal Oktatási Központ, Bécs

BMI Mauthausen Archiv, Bécs

Verein R. E. F. U. G. I. U. S. – Rechnitzer Flüchlings- und Gedenkinitiative

Soproni Zsidó Hitközség