Wallenberg – Sanz Briz emlékest Oviedóban

14 dec

2012.november 27-én Oviedoban „Raoul Wallenberg és Ángel Sanz Briz az emberi helytállás példaképei” címmel tartottak megemlékezést a Wallenberg emlékév alkalmából.  A spanyol város Auditóriumában az oviedoi önkormányzat valamint a helyi zsidó közösségek (Caminos de Sefarad és az Asztúriai Zsidók Közössége) illetve gijóni tiszteletbeli konzul, Tóth Vilmos közreműködésének köszönhetően valósult meg a program. Magyarország spanyolországi nagykövetségét Bucsi Szabó Edit nagykövet és Benyhe István kulturális szakdiplomata képviselte. Vendégelőadó volt Budapestről Dobos Erzsébet főiskolai tanár, a magyar vészkorszak ismert kutatóját, aki könyvet is írt Ángel Sanz Brizről.

José Ramón Pando Álvarez, az oviedói önkormányzat városfejlesztési  tanácsnokának üdvözlő szavai után  a rendezvény  5 perces spanyol feliratos, korabeli filmrészletekből és fotókból összeállított filmmel kezdődött, amely röviden összefoglalta Raoul Wallenberg életét és utalt a háború utolsó hónapjainak magyarországi viszonyaira is.

Ezt követően tartotta meg Dobos Erzsébet spanyol nyelvű előadását, amely számítógépes képanyag segítségével vázolta fel a korszak eseményeit Magyarországon. Pontos képet kaphatott a hallgató a zsidóság helyzetéről Európa háborúra készülő felében és Magyarországon. A pontos korrajz, az összefüggések bemutatása és a jól kiválasztott dokumentum és képanyag megrázó képet festett a háború végére kialakult helyzetről, amelyben néhány igaz ember,  köztük a svéd és a spanyol diplomata próbált  meg ember maradni, és a rendelkezésére álló eszközökkel menteni az üldözötteket.

Az előadás után részletet vetítettek a „Budapesti angyal” című spanyol filmből. A filmrészlet a játékfilm eszközeivel mélyítette el Ángel Sanz Briz emlékét és tette emlékezetessé mindazt, amit a hallgatóság az előadásból már megismert.

Ezt követően Bucsi Szabó Edit Magyarország nagykövete foglalta össze Wallenberg  és Sanz Briz jelentőségét. Megerősítette, hogy a magyar kormány gondosan ápolja Wallenberg és a vészkorszak minden embermentőjének emlékét. Utalt rá, hogy a kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon soha senkit ne érhessen hátrány vagy üldözés azért, mert más a nyelve a vallása vagy a bőrszíne. Magyarországnak fontosak a demokratikus értékek és küzd is értük. A háború embermentő diplomatáinak emlékére mindenütt, ahol csak magyar külképviselet van, emlékezünk és emlékeztetünk. – fejtette ki a nagykövet.

Forrás: Madridi Magyar Nagykövetség, 2012. november 29.