Tények, Adatok

A világon hat, csak a holokauszttal foglalkozó, állami alapítású és fenntartású intézmény van: az Auschwitzi Állami Múzeum, a Yad Vashem - Jeruzsálemben, az Amerikai Holokauszt Múzeum - Washingtonban, a Memoir de la Shoah – Párizsban, a Wansee Haus – Berlinben és az Imperial War Museum – Londonban.

A Holokauszt Emlékközpont szintén állami intézmény, a Magyar Köztársaság kormányának kezdeményezésére jött létre, működési formája közalapítvány.

1999-ben született  kormányhatározat megalapításáról, 2002-ben pedig arról, hogy a Páva utcában építik fel. Szándékosan nem a hagyományos zsidónegyedben, ezzel is hangsúlyozva, nemzeti emlékhelynek szánták.

2002. december 16-án a zsinagógában tették le az alapkövet, s megkezdődött  a leromlott állapotban lévő  Páva utcai zsinagóga felújítása és az új épületkomplexum építése.

2004. április 16-án a Holokauszt Emlékközpont hivatalosan is megnyitotta kapuit első kiállításával, az Auschwitz Albummal.

2006. február 21-től  a „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállításán mutatja be a magyarországi holokauszt történetét.

A Páva utcai zsinagóga Budapest második legnagyobb zsinagógája volt, rabbija is a holokauszt áldozata.

A belső udvaron található hat oszlop a több mint 500 ezer magyar és a 6 millió európai áldozatnak állít emléket.

Emlékfalán 8 méter magasságig, 8 mm-es betűkkel örökítik meg az áldozatok nevét. Jelenleg 140.000 név került kiírásra. Különleges lézer technikával égetik be az azonosított neveket az üveglapokba.

Az Elveszett Közösségek Tornyán 1441 település neve szerepel az 1941-es helynév szótár szerint. Zsótér László munkája 2007. április 16-a óta látható a csarnok  üveglapjain.

A Páva utcai zsinagóga az állandó kiállítás zárótere, benne az embermentőkről és a túlékről elhelyezett installációkkal.

Csatolmányok

Név Méret
Mythified Remembrance 348.32 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.