96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham

26 nov

Pótolhatatlan veszteség érte a tudományos életet.

Kilencvenhatodik életévében elhunyt Professzor Randolph L. Braham, aki a holokauszt kutatásában, feldolgozásában kiemelkedő teljesítményt ért el. Hatalmas örökséget hagyott ránk.

A tudományos igazság elkötelezett harcosa volt, írásaiban és előadásaiban mindenkor a tényekre alapozott. Következetesen fellépett a történelem meghamisítása ellen. Minden manipulációs kísérletet megvizsgált és határozottan elutasított.  Könyvei a magyar holokauszt legalaposabb és legjelentősebb történetírói teljesítményét jelenítik meg. Ezeket generációk fogják alapműként használni.

Randolph L. Braham 1922-ben Bukarestben született, majd a család az erdélyi kisvárosba, Désbe költözött. A második bécsi döntéssel a települést visszacsatolták Magyarországhoz. Szüleit, testvéreit és rokonait 1944 nyarán deportálták, megölték. Ebben az időben Ukrajnában kisegítő munkaszolgálatot teljesített, ahonnan több társával megszökött. Egy magyar család befogadta, elbújtatta. A folytatás 1945-ben szovjet hadifogság volt. Innen egy zsidó elhárító tiszt révén szabadult, Ausztrián át érte el Németország amerikai megszállás alatti területét.
Életének meghatározó fordulata volt, hogy 1948-ban kijutott az Egyesült Államokba. Szorgalmasan tanult,  dolgozott, hatvannál több könyvet és több száz tanulmányt írt. Publikációi középpontjába az 1980-as évektől a magyar holokauszt került. Angolul és magyarul megjelent monográfiái, enciklopédiái és bibliográfiái a tudományos életben, az oktatásban és a nevelésben hasznosulnak.  

A magyar tudomány fejlődését az utóbbi évtizedekben kiemelkedő figyelemmel kísérte. Több magyarországi látogatást is bonyolított, budapesti és vidéki előadásaiban szívesen adott számot új kutatási eredményeiről. Nem felejthető, hogy a J. és O. Winter Fund alapítvány létrehozója és vezetőjeként gondot fordított a magyar diákok kutatásainak támogatására is.

Emlékét örökre megőrizzük.