“A 20. század szégyene” – Emlékkoncert a Holokauszt Emlékközpontban

A roma holokauszt áldozatainak emlékére adtak koncertet csütörtök este Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

„Ma az áldozatok emléke előtt tisztelgünk, és mindent el kell követnünk azért – mint ahogy azt a jelenlegi magyar kormány teszi – hogy a legkülönbözőbb rasszista, antiszemita, cigányellenes nézeteknek a leghatározottabban gátat vessenek “– emelte ki az emlékkoncertet megelőzően köszöntő beszédében Haraszti György történész, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány elnöke.

A Páva utcai zsinagógát megtöltő hallgatóságnak Takács Bence tolmácsolta  Reményik Sándor: Az én lelkipásztorom című költeményét.

A zsidókra vonatkozó szándékukkal ellentétben a nácik nem törekedtek valamennyi roma kiirtására – emelte ki beszédében Raduly József, a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnöke. A vészkorszak idején az akkor kétmilliós európai cigányság 10-30 százaléka így is áldozatául esett a holokausztnak. 1944 nyaráig mintegy23 ezer európai cigányt hurcoltak el Auschwitz-Birkenauba. A lágerben 371 roma gyermek született, mindannyian ott lelték halálukat. Auschwitz poklát nem egész négyezer roma élte túl.

Kiemelte, hogy Magyarországon a nyilas hatalomátvételt követően kezdődött meg a cigányok szervezett összegyűjtése. A legnagyobb gyűjtőpont a komáromi Csillagerőd volt, ahol ötezer romát zsúfoltak össze embertelen körülmények között. A holokauszt a 20. század szégyene, hangsúlyozta Raduly József. Teljes beszéde itt tekinthető meg.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett koncerten a világhírű dzsesszzenész, Szakcsi-Lakatos Béla és Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző kamarazenekara kíséretében lépett fel. Cigányzenére alapuló, zsidó zenei elemekkel is átszőtt műsorukat az emlékezők hangos tetszésnyilvánítással fogadták.

Az Holokauszt Emlékközpont és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ által szervezett emlékkoncertet követően az áldozatok emlékére a megjelentek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékfalánál. Az eseményen részt vett a kormányzat több képviselője, számos politikus, az egyházak és civil szervezetek képviselői, továbbá a diplomáciai testület tagjai.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapját augusztus 2-án tartják. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

A képeket az eseményről itt tekintheti meg, a koncert videófelvétele itt található.