Az Auschwitz Album Tatabányán

17 okt

Szeptember 19 – 23 között Tatabányán került bemutatásra az Auschwitz Album vándorkiállítás a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, a Soha többé Soá! Alapítvány és a Kossuth Szabadegyetem szervezésében. A tárlatnak otthont adó Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskolában összesen 1600 látogató, 56 diákcsoport, számos pedagógus és felnőtt tekintette meg a holokauszt egyedülálló történelmi dokumentumait.

A kiállítást Schmidt Csaba, Tatabánya város polgármestere nyitotta meg. Pécsi Tibor a Holokauszt Emlékközpont képviseletében kiemelte az oktatási intézmények fontosságát, amelyek nem csupán ismereteket közvetítenek a tanulók felé, hanem az iskoláknak nevelniük is kell. Óriási a felelőssége, ugyanakkor a lehetősége is a tanároknak arra, hogy a tananyag elsajátításán túl olyan erkölcsi értékekkel lássák el a diákokat, amely a későbbiekben segítenek nekik abban, hogy a holokauszt szörnyű példáján okulva elutasítsák az egyes emberek faji, vallási vagy bármely más alapon történő megkülönböztetését.

Pauer Csaba, a Kossuth Szabadegyetem Komárom-Esztergom megyei képviselője beszédében kiemelte, hogy a kiállítás azért is nagyon aktuális, mert napjainkban is az Izraellel szembeni, az iszlám terrorizmus által gerjesztett erőszakos cselekmények a világpolitika vezető hírei között szerepelnek, amely iránt itt, Európában sem lehetünk közömbösek. Ezek a füstbe szállt emberi életek mindannyiunk számára mementók. Ami rajtunk áll tegyük meg, hogy ez a pusztító eszme ne tudjon terjedni és közvéleményformáló erővé válni a környezetünkben. Ahogyan Kossuth is tette: a XIX. század embereként szégyellte, mint magyar restellte, mint hazafi kárhoztatta az antiszemitizmust.

A tárlatvezető képzésre a középiskolák 43 fiatalt delegáltak, akik nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel vettek részt a képzésen és a kiállításon. A szervezők külön köszönetet mondanak az izraeli Cfat településen működő Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának, amely a holokauszt és azt megelőző időkből származó dokumentumok rendelkezésre bocsátásával segítette a tatabányai zsidóság történetének feldolgozását. Tatabányáról 203 honfitársunk vált a holokauszt áldozatává. Elsősorban nekik állít emléket a város határában az 1994-től működő Holokauszt Emlékpark.

Sajtóvisszhang: