A Kiáltójel nyerte a Régen volt? Hol is volt? vetélkedőt

  • Főoldal
  • Hazai
  • A Kiáltójel nyerte a Régen volt? Hol is volt? vetélkedőt
21 jún

A budapesti Fazekas és Bornemissza gimnáziumok diákjaiból álló Kiáltójel nevű csapat nyerte meg csütörtökön a Régen volt? Hol is volt? című középiskolai vetélkedőt, amelyet a Wallenberg-év egyik kiemelt eseményeként rendeztek meg. A versenyben részt vevő 116 csapatból tíz jutott a döntőbe. A második helyezett az oroszlányi Lengyel József Gimnázium csoportja, a LeJó, a bronzérmes pedig a Farkasfalka, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata lett.

A tanulók felkészültségét a döntőben bemutatott színvonalas előadások koronázták meg. A pécsi diákok a zsűri szerint drámai erejű előadással érdemelték ki a harmadik helyezést. A diákok annak a holokauszt-túlélőnek a történetét adták elő megdöbbentő hitelességgel, akivel előzőleg interjút készítettek.

A döntőt Breuer Klára, a Külügyminisztérium kabinetfőnöke nyitotta meg. A szakember gratulált a döntőbe jutottaknak és megköszönte a diákok sok munkáját és idejét, amelyet a versenyre való felkészülésbe fektettek.

“Wallenberg tevékenysége példaként áll előttünk. Ám amikor az embermentőkre emlékezünk, először mindig az áldozatokra és az ő pusztulásukra kell emlékeznünk. A Külügyminisztérium nagyon fontosnak tartotta, hogy ezt az évfordulót méltóképpen megünnepeljük” – mondta el Breuer Klára.

Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivő soros elnöke kiemelte: mindenki győztes, aki részt vett ezen a vetélkedőn, hiszen a diákok nemcsak tárgyi tudással, de emberileg is gyarapodtak, például az olyan feladatok megoldása közben, amilyen a holokauszt-túlélőkkel való interjúkészítés is volt. Az elnök megköszönte a Külügyminisztérium támogatását és hangsúlyozta, hogy a vetélkedő az emlékév egyik legfontosabb eseménye volt. A részt vevő csapatokhoz szólva kiemelte: az itt megszerzett ismeretek alapján a diákok alkalmasak lesznek arra, hogy a saját korosztályukban a tudatlanságból eredő előítéletekkel és a rosszindulatból származó hazugságok ellen fel tudjanak lépni. Az elnök Erdő Péter bíboros szavait idézve úgy fogalmazott, az “antiszemita és rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező, mindegy, hogy ki teszi vagy mondja, és mindegy, hogy milyen okból, mindig elfogadhatatlan”.

Forrás: MTI,  Budapest, 2012. április 19., csütörtök

Következő bejegyzés

TripAdvisor elismerés