Wallenberg-megemlékezés Varsóban

18 jún

Csak a részletek teljes feltárásával zárhatóak le a második világháború fájdalmas fejezetei – mondta Raoul Wallenberg életének utolsó éveire utalva Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn Varsóban a Wallenberg-év keretében szervezett megemlékezésen.

A lengyel fővárosban szervezett ünnepségek emlékfaültetéssel kezdődtek az egyik varsói királyi rezidencia, a wilanówi palota parkjában: három hársfát ültettek a svéd életmentő, valamint idősebb Antall József és a “lengyel Wallenbergként” emlegetett Henryk Slawik emlékére.

A délutáni program keretében egy életmentő lengyel család képviselője átvette a Nemzetek Igaza díjat. A több mint háromszáz fős közönségnek tartott rendezvényen az általuk megmentett, néhány éves kislányként örökbefogadott asszony és lánya is megjelent.

Az emléknap alkalmából Ember az embertelen valóságban címmel kerekasztal beszélgetést rendeztek neves izraeli, lengyel, orosz és magyar politikusok, diplomaták, szakértők részvételével. Felszólalt: Konstanty Gebert, az Európa Tanács külkapcsolati igazgatója, Rob Rozett, a Yad Vashem Könyvtár igazgatója, Boris Sokolov, a II. világháború időszakának moszkvai kutatója, Pawel Spiewak, a varsói Emanuel Ringelblum Intézet igazgatója, Haraszti György, a Holocaust Közalapítvány elnöke. A felszólaló politikusok, diplomaták és szakértők egyaránt hangsúlyozták az emlékezet jelentőségét, amely segíthet megóvni az emberiséget a holokauszthoz hasonló embertelenség megismétlésében. Többen kifejtették, hogy a ruandai és a szíriai vérengzések, illetve az európai országokban is egyre jobban érzékelhető nacionalista és rasszista tendenciák is bizonyítják: ennek a veszélye máig is fennáll.

Bába Iván, aki Olle Wastberggel, a svéd Wallenberg-év koordinátorával zárta az eszmecserét, fájó szívvel beismerte, hogy Magyarország a holokauszt idején képtelen volt megóvni állampolgárait, sőt – igaz, idegen megszállás alatt – megsemmisítésükben is részt vett. Rámutatott, hogy Wallenberg, valamint a hozzá hasonló lengyel és magyar életmentők felidézésével nemcsak példaképeket akarnak felmutatni a jövő nemzedékeinek, hanem azt is kiemelik: Magyarország “véglegesen leszámolt a 20. század démonjaival” és vállalja a felelősséget történelme szégyenletes szakaszáért is.

A varsói magyar nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet által szervezett rendezvénysorozat társszervezője a helyi izraeli és svéd nagykövetség, valamint a Varsói Zsidó Színház volt. A megemlékezés védnökségét Hanna Gronkiewicz-Walz, a főváros polgármestere vállalta.

Az ünnepi program keretében a varsói gimnazisták műhelyfoglalkozásokon ismerkedhettek meg a Lengyelországban kevésbé ismert Wallenberggel, a nagyközönség pedig a budapesti Odessa Klezmer Band és a helyi Zsidó Színház színészeinek közös koncertjét hallgatta meg.

A lengyel média ismeretterjesztő cikkeket publikált, köztük Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatójának Wallenbergről írt tanulmányát. Itt olvasható>>  A megemlékezést követően interjút készítettek Haraszti Györggyel. (Az elhangzott riport lengyelül itt >> hallgatható meg.

Forrás: MTI, 2012. május 22.