A múlt feldolgozása – konferencia Moszkvában

Hogyan dolgozzák fel a különböző nemzetek a múlt eseményeit, különösen, ha azok összetettek és nyomasztóak? Milyen tényezők befolyásolják az emlékezés és a felejtés folyamatát és mechanizmusát? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az a moszkvai konferencia, amelyet a Szaharov Központ szervez2014. október 18-án és 19-én A múlt feldolgozása címmel.

Hogyan dolgozzák fel a különböző nemzetek a múlt eseményeit, különösen, ha azok összetettek és nyomasztóak? Milyen tényezők befolyásolják az emlékezés és a felejtés folyamatát és mechanizmusát? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az a moszkvai konferencia, amelyet a Szaharov Központ szervez2014. október 18-án és 19-én A múlt feldolgozása címmel. Intézményünket Haraszti György professzor, az Emlékközpont kuratóriumának elnöke képviseli a rendezvényen, előadásának címe A lehetetlenség kísérlete: „a mítosszá váló emlékezet” átadása. A konferencia megszervezésében a Szaharov központot, többek között, a moszkvai Balassi Intézet is támogatta.

A rendezvény túllép a hagyományos értelemben vett történész konferenciák és kerekasztal beszélgetések határán. Az emlékezéskultúrára és az emlékezés ébrentartásának különböző formáira összpontosít, és ezek különböző országokban nagymértékben eltérnek egymástól. Ezek összehasonlítása rámutathat arra, hogy léteznek-e kultúrákon átnyúló hasonlatosságok, megfogalmazhatóak-e az emlékezéskultúra általános szabályai?

Az eseményen tíz ország előadói vesznek részt. A rendezvény részletes programja angol és orosz nyelven elérhető a Szaharov Központ honlapján www.sakharov.center/dwtp.html vagy megtekinthető a csatolmányban.