Ahol a fény is sötét volt – kiállításmegnyitó a Galéria Léniában

  • Főoldal
  • Hazai
  • Ahol a fény is sötét volt – kiállításmegnyitó a Galéria Léniában
03 márc

Kádár György festőművész láger-sorozatát mutatja be az Ahol a fény is sötét volt című tárlat, melyet  2014. március 2-án 11 órakor nyit meg Vámos Tibor akadémikus. Köszöntőt mond intézményünk igazgatóhelyettese,  Dr. Botos János. A megnyitón közreműködik a Meszecsinka Duó. Helyszín: Galéria Lénia, 1021 Budapest, Széher út 74.


KÁDÁR GYÖRGY (1912—2002)


Festőművész, Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes- és kiváló művész. A negyvenes években készített expresszív figurális kompozícióit, majd szociális érzékenységről tanúskodó munkásábrázolásait, s az ezek után festett szocreál képeit, valamint csendéleteinek, tájképeinek konstruktív szerkesztésmódját a későbbi, lírai-absztrakt munkáin oldottabb, szétáradóbb előadásmód váltja fel. Könyvillusztrációt és murális munkát, festményt és sokszorosított grafikát egyaránt készített. Mozaikjai, üvegablakai az ország számos közintézményét díszítik, festményei hazai és külföldi gyűjteményekben találhatóak. Festői munkássága mellett művészetpedagógiai tevékenységéért is magas elismerésben részesítették.

 


GALÉRIA LÉNIA


A bemutatóterem egy ősfás kertben álló műteremházban található, gyönyörű környezetben, a budai hegyek között. Az épületet Pintér Béla tervezte. Falai között ötven éve folyik az alkotómunka, jelenleg bemutatóteremként is szolgál. A galéria anyagának nagy része egy művészcsalád tagjainak életműve:

Túry Mária (1930—1992) festőművész, kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész.

Kádár György (1912—2002) festőművész, Kossuth- és Munkácsy-díjas, kiváló- és érdemes művész.

Kádár Katalin (1951) grafikusművész.

Műveik mellett egy képzőművészeti gyűjtemény is található a műteremházban. pl.: Fekete László, Győrffy Sándor, Kalmár János, Almásy Aladár, stb. A gyűjtemény nagy részét Kádár György pályatársainak, barátainak, tanártársainak, növendékeinek munkái teszik ki: Kmetty János, Bortnyik Sándor, Szőnyi István, Barcsay Jenő, Gross Arnold, El Kazovszkij, Záborszky Gábor, Kiss György.

 


LÁTOGATÓKNAK


Helyszín:

Galéria Lénia, 1021 Budapest, Széher út 74.

Megközelítés: 129-es autóbusszal a Szél Kálmán térről (Csaba utca)

Tel.: +36-30-911-8121, +36-30-330-1340

Nyitva tartás:

Kedd: 16.00–20.00

Szombat: 14.00–18.00

Minden más időpontban, előzetes bejelentkezés alapján sok szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A belépés díjtalan.

A kiállítás április 8-áig a Galéria Lineában, ezt követően 2014. április 16-tól a Holokauszt Emlékközpontban tekinthető meg.