Átadták a 2012-es Világ Igaza és Bátorságért elismeréseket

  • Főoldal
  • Hazai
  • Átadták a 2012-es Világ Igaza és Bátorságért elismeréseket
03 nov

Mindenki törekedjen arra, és dolgozzon azért, hogy soha többé ne lehessen kirekeszteni, meggyalázni, meggyilkolni embereket származásuk vagy vallásuk miatt – mondta Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet Világ Igaza kitüntetésének és az ugyanazoknak odaítélt magyar Bátorságért érdemjel átadási ünnepségén 2012 október 18-án, a Belügyminisztériumban.

A belügyminiszter felhívta a figyelmet arra: keményen fel kell lépni minden olyan törekvéssel szemben, amely veszélyezteti a demokratikus társadalmat, az emberi és szabadságjogok érvényesülését. Gátat kell vetni a szélsőséges és kirekesztő megnyilvánulásoknak, ezek ugyanis ma is veszélyt jelentenek – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a gyűlölködés, az antiszemitizmus, a rasszizmus mindig mérgező és elfogadhatatlan, “ha ezt elismerjük, és eszerint cselekszünk, akkor van esélyünk, akkor megtaláljuk azokat a közös erkölcsi alapokat, amelyekre életünket, országunkat és jövőnket építhetjük”. Reményének adott hangot, hogy az irracionalitás, az embertelen gyűlölet soha többé nem tér vissza Magyarországra, és hogy soha többé nem nyer teret az a kirekesztő eszme, amelynek jegyében származásuk, vallásuk vagy etnikai hovatartozásuk miatt üldöznek embereket.

Raoul Wallenberg svéd diplomata 1944-ben útlevelekkel, védett házak létesítésével mintegy 200 ezer zsidó ember megmentésében működött közre, és példáját sokan követték, diplomaták, egyházi és világi személyek – idézte fel Dr. Pintér Sándor. Mivel a diplomata száz éve született, a magyar kormány 2012-t Wallenberg-évvé nyilvánította – tette hozzá.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben egyebek mellett az állt, hogy “a meggyilkoltak halálával súlyos veszteség érte nemzetünket. Mindannyiunk számára a büszkeség forrása azon emberek tette, akik életet mentettek”.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: “kormányom a jövőben is együttműködik Izrael állammal ebben a fontos kérdésben, valamint továbbra is mélyen elkötelezettek maradunk amellett, hogy a holokauszt emlékének kiemelt helyet biztosítsunk politikai napirendünkben”.

Beszédében a nagykövet kiemelte: a közömbösség volt a legfőbb oka annak, hogy a soá megtörténhetett, “az emberiség (…) a legrosszabb arcát mutatta. Ez az erkölcsi összeomlás, a cserbenhagyás és az árulás, az elkövetők, az együttműködők és a közömbösek világa volt” – mondta.

Akik életük kockáztatására is készek voltak, hogy megmentsék az üldözötteket a náciktól és a kollaboránsoktól, azok kaphatják meg “körültekintő megfontolás után” az 1953-ban alapított jeruzsálemi Yad Vashem Intézettől a Világ Igaza címet – fogalmazott. A díjat eddig 24 355-en kapták meg, köztük 791 magyar – emlékeztetett.

A nagykövet szerint a médiának nagy felelőssége van abban, hogy ezek a témák a nyilvános vita részévé váljanak, és megerősítsék a magyar társadalom demokratikus értékeit. A gyűlöletbeszéd és a véleménynyilvánítás szabadsága közötti határokat világosan fel kell ismerni – hívta fel a figyelmet.

A tizenegy posztumusz elismerés egy részét családtagok vették át, akinek nincs élő rokona, annak díját a Yad Vashem Intézetben őrzik majd, egy kitüntetést pedig később vesz át egy hozzátartozó.

 


2012-ben Világ Népeinek Igaza és Bátorságért elismerésben részesültek:


Balogh Jenő és felesége, Klára / A megmentettek: Jakab Würtzbaum és még számos zsidó ember

Földessy Ica / A megmentett: Bálint Péter

Gábor Gergely és nagymamája, Berényi Józsefné / A megmentettek: Boronkay Ilona és testvére, Elemér

Harangi Zoltán / A megmentettek: Bányász Péter és számos zsidó ember

Kövér Sándor / A megmentettek: Lőrinc Istvánné, és még sok zsidó ember, aki a Damjanich u. 26/b szám alatti házban lakott

Krommer Károly és felesége, Mária / A megmentettek: Weisz Zsuzsanna és három zsidó nő

Ráth Klára / A megmentettek: Kárpáthy Stern Zsuzsa, Spiegel Layton Zsuzsa, Szüsz Fehér Veronika és számos zsidó gyermek

Telléry Mária / A megmentettek: Mérei Mária Eszter és húga, Anna, valamint Gerber Daisy, Dax András, Mayer András, a Szabó házaspár és négy további gyerek

Dr. Tiszolczy Lajos / A megmentett: Dr. Israel Brodner és családja

Vaszi István / A megmentett: Rosenberg Ervin

Zeidler Antal / A megmentett: Joseph Paul Kennedy és öt zsidó ember

 

Forrás: MTI / Belügyminisztérium / Izraeli nagykövetség