Solti György centenáriumi év

03 nov

2012. október 26-án Budapesten, a Magyar Állami Operaházban nyitják meg hivatalosan a Solti György centenáriumi évet. Az Operaházban nyilvános kerekasztal beszélgetéssel, filmvetítéssel, zárt függöny előtti megemlékezéssel, majd ezt követően a Figaro házasságával tisztelegnek a legendás magyar karmester emléke előtt. Születésének 100. évfordulóján az a mű nyitja meg hivatalosan Budapesten a Solti centenáriumi évet, amelyet egyetlen operaként, egyetlen előadáson vezényelt a budapesti Operaházban.

Solti György, az elmúlt évszázad egyik legkitűnőbb karmestere, az európai és amerikai zenei világ egyik vezető egyénisége 1912. október 21-én született Budapesten. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927 és 1931 között végezte, tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak. Solti György még a második világháború kitörése előtt zsidó származása miatt Svájcba kellett meneküljön, s életének további részét hazájától távol töltötte.

„Szerencsém, hogy Magyarországon nőhettem fel, egy olyan országban, amelyik a zenében él, zenét lélegez, és szenvedélyesen hisz a zene, mint az élet ünnepének hatalmában.” –  írta visszaemlékezésében.

Budapesti szülőházán, gyermekéveinek helyszínén márványtábla őrzi a világhírű karmester emlékét, aki 1997-ben, Dél-Franciaországban hunyt el. Hamvait kérésére a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Síremlékén ez olvasható: „Hazatért”.

Részletes életrajza >>